Πρωτοπορία και κλασικές αξίες στα φετινά Δημήτρια

Πρωτοπορία και κλασικές αξίες στα φετινά Δημήτρια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θόρυβος από τον μπαλτά με τον οποίο ο χασάπης έκοβε τα κρέατα δεν ενόχλησε καθόλου ούτε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη τη στιγμή που μας έλεγε για το περιστατικό με τον άγνωστο που έκλεψε μια ομπρέλα του Ζογγολόπουλου από την παραλία, «και τι θα την κάνει ο βλάκας, άχρηστη είναι στη βροχή», ούτε τους υπόλοιπους συντελεστές που πήραν τον λόγο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα 50ά Δημήτρια. Ισως μάλιστα και να μην υπήρχε ιδανικότερος χώρος παρουσίασης του προγράμματος από το παντοπωλείο-αγορά και εστιατόριο «Ergon» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, ανάμεσα σε νωπά κρέατα, φρέσκα ψάρια, παστουρμάδες, πλεξούδες σκόρδα και εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών -τα οποία οι δαιμόνιοι νέοι επιχειρηματίες έχουν ταξιδέψει μέχρι το Μαϊάμι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο- μάθαμε και το μεγάλο όνομα της τωρινής διοργάνωσης, αυτό του πρωτοπόρου Φλαμανδού εικαστικού καλλιτέχνη, χορογράφου και σκηνοθέτη Γιαν Φαμπρ. Καθημερινότητα και πρωτοπορία λοιπόν, πλάι πλάι, νοηματοδότησαν ιδανικά και τον υπότιτλο της φετινής διοργάνωσης: «Futureβαλ – το φεστιβάλ του μέλλοντός μας».

Τα τελευταία χρόνια το στοίχημα των διοργανωτών του ιστορικού φεστιβάλ είναι η επανάκτηση της νεωτερικότητας και του κοσμοπολιτισμού. Φέτος το στίγμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ακόμη πιο ισχυρό και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, με εξαιρετικά μικρό μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα Δημήτρια που θα ξεκινήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Οκτωβρίου έχουν και «σταρ» και νέες τάσεις και πρωτοπορία και κλασικές αξίες. Σε σημαντικό βαθμό αυτό επετεύχθη και από το κάλεσμα που έγινε στην ιδιωτική πρωτοβουλία της πόλης, η οποία ανταποκρίθηκε πολύ θετικά αναγνωρίζοντας την ειλικρινή προσπάθεια των συντελεστών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και εξωστρεφούς φεστιβάλ. Εκτός, λοιπόν, από τον τολμηρό Γιαν Φαμπρ που θα παρουσιάσει την 24ωρη σε διάρκεια, ρηξικέλευθη παράσταση «Mount Olympus», μια παράσταση-όχημα για ένα πνευματικό ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό, στη Θεσσαλονίκη έρχεται και ο σκηνοθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών του ρουμανικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια Silviu Purcarete με μια διασκευή του μύθου του Οιδίποδα, καθώς και ο Σλοβένος Jernei Lorenci με το έργο «Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του». Στη μουσική ξεχωρίζουν τα ονόματα του διάσημου ντράμερ της τζαζ Greg Hutchinson, του συνθέτη Hauschka και του κοντραμπασίστα Adam Ben Ezra. Χορός, ποίηση, εικαστικά συμπληρώνουν ένα πλούσιο και δουλεμένο πρόγραμμα που μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.dimitria.thessaloniki.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή