What is kourou?

Στην οδό Βουλής στον αριθμό 10, η ουρά είχε σχηματιστεί ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προτού ακόμη η πόλη αρχίσει να δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς. Πλησιάζοντας, μπορούσε να διακρίνει κανείς εύκολα την πολυεθνική σύνθεση. Τουρίστες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης στριμώχνονταν μπροστά στις βιτρίνες του «Αριστον» χαζεύοντας τις σπανακόπιτες, τις τυρόπιτες, τα πιροσκί, τις γλυκές παρασκευές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οδό Βουλής στον αριθμό 10, η ουρά είχε σχηματιστεί ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προτού ακόμη η πόλη αρχίσει να δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς. Πλησιάζοντας, μπορούσε να διακρίνει κανείς εύκολα την πολυεθνική σύνθεση. Τουρίστες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης στριμώχνονταν μπροστά στις βιτρίνες του «Αριστον» χαζεύοντας τις σπανακόπιτες, τις τυρόπιτες, τα πιροσκί, τις γλυκές παρασκευές.

Μια νεαρή Κινέζα διάβαζε δυνατά τα ταμπελάκια, προσπαθώντας να προφέρει σωστά τη λέξη «κουρού». «What is kourou», ρώτησε την υπάλληλο. «Τραντίσιοναλ τσιζπάι», της απάντησε εκείνη, ξερά, όπως η τραγανή, αλάδωτη ζύμη της τυρόπιτας «κουρού» για την οποία άλλωστε φημίζεται χρόνια τώρα το «Αριστον». Δεν είχε την πολυτέλεια να της εξηγήσει ότι η λέξη είναι τουρκική και σημαίνει στεγνός, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί και να είχε μπουχτίσει να απαντάει στη συγκεκριμένη ερώτηση δεκάδες φορές μέσα στη μέρα. Ποιος το περίμενε ότι πολλά παλιά μαγαζιά της Αθήνας, τυροπιτάδικα, σουβλατζίδικα, ταβέρνες, όσες κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, ζουν μεγάλες δόξες καθώς φιγουράρουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, με περιγραφές ιδιαιτέρως ελκυστικές για τους ξένους επισκέπτες.

Ο τουρισμός, στα μεγέθη που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις. Μία απ’ αυτές είναι ότι έτσι όπως οργανώνουν τα ταξίδια τους οι σύγχρονοι ταξιδιώτες, εστιάζοντας πολλοί απ’ αυτούς στις αθέατες πλευρές μιας πόλης, γεννιούνται μεγάλες ευκαιρίες για πολλές παλιές επιχειρήσεις. Μαγαζιά που υπό άλλες συνθήκες κάποιος δύσκολα θα εντόπιζε, και που βρίσκονται σε γειτονιές εκτός του ιστορικού κέντρου, όχι σε παραδοσιακά τουριστικές περιοχές, τώρα τα αναζητάει καθώς φιγουράρουν σε λίστες «μη χάσετε» και σε τοπ 10 για το τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ένας τουρίστας στην Αθήνα.

Να κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόταν ο Αναστάσιος Λομποτέσης, όταν το 1906, άρτι αφιχθείς από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μάθει την τέχνη της τυρόπιτας, άνοιγε το «Αριστον», πιστεύοντας απόλυτα ότι το προϊόν καθώς είναι άριστον πρέπει και να λέγεται άριστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή