Και χωροταξικό το νέο πρόβλημα του Κοινοβουλίου

Και χωροταξικό το νέο πρόβλημα του Κοινοβουλίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίπλα από το βιβλιαράκι με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τον φάκελο με το σύνολο των… παραβιάσεων της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, στο γραφείο όπου θα βρίσκεται σε λίγο καιρό ο διάδοχος της απερχόμενης Ζωής Κωνσταντοπούλου θα υπάρχει και το ντοσιέ με τις… κατόψεις των χώρων του βουλευτηρίου ανά όροφο: τμήματα αυτών των κατόψεων είναι αναρτημένα στους διαδρόμους, καθώς αυτό απαιτείται για λόγους προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο/η νέα πρόεδρος θα τα χρειαστεί, ωστόσο, για λόγους προστασίας του από τα απαιτητικά αιτήματα των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη χωροταξική τοποθέτησή τους στα γραφεία εντός του Ναού της Δημοκρατίας.

Εως τις εκλογές του 2004, η άνεση χαρακτήριζε την κατάσταση, αφού υπήρχαν μόνο τέσσερα κόμματα στη Βουλή. Ακόμα και στις εκλογές του 2009, όταν πλέον εντός Βουλής βρέθηκαν πέντε κόμματα (ήδη με την είσοδο του ΛΑΟΣ), ουδείς προέβλεπε την επερχόμενη χωροταξική καταιγίδα. Από το 2012 η Βουλή έγινε επτακομματική με κατά καιρούς νεοεισερχόμενους τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το Ποτάμι.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις ανελαστικές λειτουργικές ανάγκες του Κοινοβουλίου (γραφεία για τα πρακτικά, στενογράφους κ.λπ.), ανέδειξε το πρόβλημα αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση είχε και παράπλευρες «δυσκολίες», καθώς παλαιές πρόνοιες, καταγεγραμμένες και στον Κανονισμό, μεριμνούσαν ώστε να διαθέτουν γραφεία εντός του Βουλευτηρίου πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής. Επί προεδρίας του κ. Ευ. Μεϊμαράκη επιχειρήθηκε να ρυθμιστεί «αναίμακτα» το ζήτημα, ενώ το τελευταίο εξάμηνο, επί των ημερών της κ. Κωνσταντοπούλου, προσέλαβε και πολεμικό χαρακτήρα: κινήσεις και επιλογές της, ειδικά έναντι των «πρώην», σημαδεύτηκαν από διάθεση πολιτικής σύγκρουσης μαζί τους. Κύριος στόχος της ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Αιτία; Επισκέπτονται συχνά το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη στο ισόγειο της Βουλής.

Λίγα μέτρα πιο μακριά ήταν το γραφείο του πρώην προέδρου Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος δέχθηκε να μετακινηθεί, «παραδίδοντας» τον χώρο στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, με δυσκολία βρέθηκε ένα «τυφλό» εσωτερικό γραφείο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – τότε για τον Ευ. Βενιζέλο και τώρα πια για την κ. Γεννηματά. Ταχύτατα, πάντως, βρέθηκε γραφείο για τη νεοσύστατη κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας – με την οποία αποφάσισε να συνεργαστεί η απερχόμενη πρόεδρος.

Το μέλλον; Αδηλο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκύψει οκτακομματική Βουλή. Ο νέος πρόεδρος θα έχει ανάγκη… νηφάλιων ειδικών ως προς την κατανομή εσωτερικών χώρων. Θα πρέπει, επιπροσθέτως, να οπλιστεί με φαντασία και υπομονή, καθώς ανάλογο πρόβλημα θα προκύψει και για την αίθουσα της Ολομελείας: Πώς θα τοποθετηθούν στο ημικύκλιο, με τρόπον ώστε να μη θεωρήσουν ότι αδικούνται έναντι των υπολοίπων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή