Στο μικροσκόπιο «κόκκινα» δάνεια εταιρειών

Στο μικροσκόπιο «κόκκινα» δάνεια εταιρειών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερδανεισμού μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων της εγχώριας οικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επεξεργάζονται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Καθώς έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερδανεισμού μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων, που οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, το νέο μνημόνιο επιχειρεί να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την κοινή αντιμετώπιση μεγάλων επιχειρήσεων που βαρύνονται με υψηλό δανεισμό κυρίως λόγω των περίπλοκων και χρονοβόρων νομικών διαδικασιών, αλλά και των εμποδίων που δημιουργούν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών που επιδιώκουν να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς. Στόχος των αρχών είναι να γίνει ένας αποτελεσματικός διαχωρισμός μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, και οι μη βιώσιμες να τεθούν γρήγορα σε εκκαθάριση. Επίσης κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων που κρίνονται μεν βιώσιμες αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό χρέος που έχουν δημιουργήσει, είναι να προσελκύσουν νέα κεφάλαια με την είσοδο νέων επενδυτών μέσω της μετοχοποίησης υφισταμένων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΤΧΣ αναζητεί εξειδικευμένο σύμβουλο που θα συμβάλει στο έργο του Ταμείου για τον καλύτερο συντονισμό των συστημικών τραπεζών για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ακόμα και κλάδων που βρίσκονται στο όριο της υπερχρέωσης. Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 να θεσπίσει νέα νομοθεσία για τη διευκόλυνση της ταχύτερης εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις καθώς και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης) προσεγγίζει πλέον το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών έναντι 45% στο τέλος Ιουνίου και 39% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με βάση τη νέα συμφωνία θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ΤτΕ να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και έκθεση αξιολόγησης της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υποχώρησε 7,98% ο τραπεζικός δείκτης

Νέες μεγάλες απώλειες σημείωσαν χθες οι μετοχές των τραπεζών στον απόηχο της ανησυχίας για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το stress test. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, προβλέπονται κεφάλαια 10 έως 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χθες ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 7,98%, έναντι πτώσης 1,32% του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί, και της απογοήτευσης για την τύχη των υφισταμένων μετόχων ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης, είναι ότι κατά τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις ο δείκτης των τραπεζών έχει υποχωρήσει κατά 23%. Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τιμών, οι απώλειες των περισσότερων τραπεζικών μετοχών πλησιάζουν το -99,9%. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 10,68% και έκλεισε στα 0,092 ευρώ, της Alpha Bank υποχώρησε κατά 10,56% και έκλεισε στα 0,127 ευρώ, της Eurobank κατά -8,82% κλείνοντας στα 0,031 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 5,12% στα 0,5 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή