Τσίπρας – Νταβούτογλου για πρόσφυγες, παραβιάσεις στο Αιγαίο και Κυπριακό

Τσίπρας – Νταβούτογλου για πρόσφυγες, παραβιάσεις στο Αιγαίο και Κυπριακό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ροής προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και στο πλαίσιο αυτό την προώθηση της αρχής της επανεγκατάστασης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι ειλικρινής στην προσπάθεια πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι έπειτα από δύο χρόνια προχωρούν και πάλι οι συζητήσεις για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε, πάντως, την ανάγκη να τερματισθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το «παράθυρο ευκαιρίας» που διαφαίνεται για λύση.

Λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη μη ανανέωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά και την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. «Μία ελπίδα που βασίζεται στην πεποίθησή μου ότι τόσο εγώ όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών είναι η συνεργασία τους.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η λύση θα είναι ένα κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί, δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Για να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, απαιτείται η ενεργός και αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος χθες συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο ζήτησε να ασκήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της στην Αγκυρα προκειμένου να διασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και να χρηματοδοτηθεί το κόστος της λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή