Τα ιπτάμενα ραντάρ και οι λογαριασμοί

Τα ιπτάμενα ραντάρ και οι λογαριασμοί

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό σίριαλ εκτυλίχθηκε προκειμένου να φτάσουν στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη τα στοιχεία κίνησης λογαριασμού της εταιρείας Interaction, όχι στη βρετανική τράπεζα Barclays, όπως είχε καταθέσει το πρώην στέλεχος της Ericsson, Λις Ολοφ Νέντσελ, αλλά στην HSBC, όπου «μίλησε» ο λογαριασμός 683173 (σε δολάρια) και 10423058 (σε σουηδικές κορώνες). Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, για το άνοιγμα του λογαριασμού αυτού μεσολάβησε η Eurojust και ειδικότερα οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές.

Από τις 30.11.2001 έως τις 14.8.2002, δηλαδή σε διάστημα 9 μηνών, μεταφέρονται με 18 καταθέσεις στους λογαριασμούς της λιβεριανής εταιρείας Interaction τα εξής ποσά: 756.000 ευρώ, 1.601.777 ευρώ και 25 εκατ. σουηδικές κορώνες (2,7 εκατ. ευρώ). Τον Ιούλιο του  2002 ενεβάσθη, από τα χρήματα αυτά, 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Rea international, που ανήκει σε δύο αδελφούς που είναι κατηγορούμενοι  για  «ξέπλυμα»  μιζών από τη σύμβαση των ρωσικών ΤΟΡ Μ-1.

Την εντολή για τη μεταφορά των ποσών αυτών έδωσε ένας άλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα περί τα TOR M-1. Ο εν λόγω αναγνώρισε ενώπιον της ανακρίτριας ότι ενεργούσε για λογαριασμό του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου.

Ο ίδιος λέει στην κατάθεσή του ότι δημιούργησε για λογαριασμό του πεθερού του κ. Σμπώκου μια λιβανέζικη εταιρεία, τη Highwood, στην οποία τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2002 εμβάζονται συνολικά 8,3 εκατ. κορώνες και 450.000 δολάρια ΗΠΑ. Μάλιστα, ένας μάρτυρας που κατέθεσε στην ανακρίτρια ομολόγησε ότι είχε παραδώσει στον εκπρόσωπο της Interaction εξουσιοδότηση για να διαχειρίζεται τον λογαριασμό της Highwood.

Πρόκειται για τον Βρετανό δικηγόρο που κατονομάσθηκε από τον Λις Ολοφ Νέντσελ ως ο άνθρωπος που διεκπεραίωνε τις εντολές των παράνομων πληρωμών. Ο δικηγόρος εκλήθη από την κ. Μπράτη αλλά δεν εμφανίσθηκε για να καταθέσει.

Τα ραντάρ

Δύο στοιχεία συνδέουν τη σουηδική εταιρεία που πούλησε τα ιπτάμενα ραντάρ στο ελληνικό Δημόσιο με τις συγκεκριμένες πληρωμές: το γεγονός ότι γίνεται πληρωμή σε σουηδικό νόμισμα και το γεγονός ότι οι πληρωμές της Interaction γίνεται σε «οχήματα» που είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες υποθέσεις δωροδοκιών για τις συμβάσεις, όπως εκείνη των TOR M-1. Διότι όσον αφορά τον χρόνο καταβολής, όλες οι εμφανιζόμενες στο κατηγορητήριο πληρωμές έχουν γίνει μετά την υπογραφή της σύμβασης (το 1999) ύστερα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 1998. Το ύψος της σύμβασης, η υλοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε το 2008, ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ για 4 ιπτάμενα ραντάρ.

Καμία από τις πληρωμές δεν αφορά δύο πληρωμές του έτους 2000 στις οποίες είχε αναφερθεί ο Νέντσελ και οι οποίες είχαν μπλοκαριστεί από την τράπεζα Barclays, για να απεμπλακούν στη συνέχεια. Μάλιστα ο Σουηδός είπε τον περασμένο χειμώνα στον υπογράφοντα ότι ο ίδιος και ο Βρετανός δικηγόρος παρενέβησαν στη βρετανική τράπεζα για να απεμπλακεί ένα ποσό 20 εκατ. ελβετικών φράγκων που αφορούσε την επίμαχη σύμβαση. «Δεν επιθυμούσα να εμπλακώ σε μια ύποπτη διαδικασία και είπα ότι θέλω να πάω στην τουαλέτα», είπε χαρακτηριστικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή