Νέα Υόρκη υπό κλίμακα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O καλλιτέχνης Ράντι Χέιτζ κατασκευάζει μινιατούρες εμβληματικών καταστημάτων της πόλης.

Aπό τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο σκηνογράφος Ράντι Χέιτζ, που ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες, επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και φωτογραφίζει προσόψεις καταστημάτων στενά συνδεδεμένων με τις γειτονιές και την καθημερινότητα των ανθρώπων στο Μεγάλο Μήλο.

Στη συνέχεια, κατασκευάζει σε κλίμακα 1/12 τις πιστές μινιατούρες τους, καταγράφοντας με τον δικό του τρόπο ένα κομμάτι της ιστορίας της αμερικανικής μητρόπολης. Μέχρι σήμερα περισσότερα από τα μισά μαγαζιά που απαρτίζουν το φωτογραφικό αρχείο του -700 συνολικά- είτε έχουν κλείσει είτε έχουν μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Ομως, όσο κι αν η Νέα Υόρκη αλλάζει, οι περίτεχνες μινιατούρες του Χέιτζ θα υπάρχουν πάντα – για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του θα εκτίθεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στη Flower Pepper Gallery στο Λος Αντζελες.

Μεταξύ των έργων ξεχωρίζουν το εμβληματικό Katz’s Delicatessen του Μανχάταν, διάσημο για τα σάντουιτς από παστράμι και την πιο γνωστή σκηνή της ταινίας «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», το McSorley’s Old Ale House, η παλιότερη ιρλανδέζικη παμπ της Νέας Υόρκης, και το δισκάδικο ZigZag Records στο Μπρούκλιν, που έκλεισε το 2011 μετά από 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας. 

> www.newyorkstorefronts.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή