6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα

Ανερχόμενη, γοητευτική, οικονομική και γεμάτη εκπλήξεις, η Μπρατισλάβα υπόσχεται ένα απολαυστικό city break, μόλις δυο ώρες από την Αθήνα

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Γιατί θα ευχαριστηθείτε μια πόλη χωρίς υπερτουρισμό

Η Μπρατισλάβα είναι μικρή, τακτοποιημένη, ασφαλής. Θα την περπατήσετε εύκολα και θα τη μάθετε ακόμη ευκολότερα —το μαζεμένο μέγεθός της βοηθάει την πλοήγηση του επισκέπτη. Χωρίς τα πλήθη, τη βαβούρα και τον συνωστισμό που θα συναντήσετε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα απολαύσετε ένα city break σε χαλαρούς ρυθμούς με λογικά κόστη και θα γνωρίσετε μια πόλη γοητευτική, με πλούσια ιστορία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εξαιρετικά μουσεία, που προοδευτικά βρίσκει τον βηματισμό της στον τουριστικό χάρτη. Επί χρόνια εξάλλου —και σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα—, παρέμενε στη σκιά της γειτονικής Βιέννης, από την οποία υποδέχεται σημαντικό αριθμό ημερήσιων εκδρομέων που την προσεγγίζουν είτε με το τρένο και το αυτοκίνητο είτε με τα ποταμόπλοια που εκτελούν δρομολόγια κατά μήκος του Δούναβη. 

2. Γιατί θα γίνετε κυνηγοί αγαλμάτων στον πιο πρωτότυπο αστικό περίπατο της Ευρώπης

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-1
O Čumil, από τα πιο διάσημα υπαίθρια γλυπτά της Μπρατισλάβας, παρατηρεί τους περαστικούς. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Από τη φιγούρα του χαμογελαστού και καλοκάγαθου Schöne Náci, εμβληματική μορφή της πόλης το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, που χαιρετά τους περαστικούς στην είσοδο του ιστορικού Kaffee Mayer, έως τον Čumil, τον μπρούτζινο εργάτη του υπονόμου, που σκάει μύτη στο πεζοδρόμιο της οδού Panská, αλλά και τον στρατιώτη του Ναπολέοντα, που έμεινε σήμερα να χαζεύει την κίνηση στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, η Μπρατισλάβα είναι γεμάτη ευφάνταστα, ενίοτε χιουμοριστικά, γλυπτά, στα πιο απροσδόκητα σημεία. Αναζητήστε ακόμη το Λουλούδι της Φιλίας, στην πλατεία Ελευθερίας, το Γραμματοκιβώτιο των Κοριτσιών Σκέιτερ στην πολυσύχναστη εμπορική οδό Obchodná, τα Αγόρια με τις Πάπιες στο σιντριβάνι της πλατείας Šafárikovo, το Παιδί με τον Σκύλο στο εμπορικό κέντρο Eurovea. Περπατώντας θα ανακαλύψετε πολύ περισσότερα, εμπλουτίζοντας την ομολογουμένως ανεξάντλητη λίστα.

3. Γιατί είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία μπορείτε να γευματίσετε μέσα σε ένα UFO

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-2
Η γέφυρα UFO, τοπόσημο της πόλης, συνδέει τις δύο όχθες του Δούναβη. (Φωτογραφία: Bratislava Tourist Board)

To τίμημα της ανέγερσης της γέφυρας SNP, που στις αρχές της δεκαετίας του 1970 συνέδεσε την παλιά πόλη με το προάστιο Petržalka, υπήρξε βαρύ. Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της, ισοπεδώθηκε σχεδόν στο σύνολό της η εβραϊκή συνοικία της πόλης με τη συναγωγή και τα πανέμορφα αρχοντικά, κι αυτή είναι μια παράμετρος που οι ντόπιοι δύσκολα ξεχνούν. Τοπόσημο της πόλης σήμερα, με μήκος 431 μ. και πλάτος 21 μ., είναι περισσότερο γνωστή ως γέφυρα UFO, λόγω του χαρακτηριστικού πύργου στο ένα άκρο της που παραπέμπει σε ιπτάμενο δίσκο. Στην κορυφή του (95 μ.), λειτουργεί παρατηρητήριο και ακριβώς από κάτω του το βραβευμένο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας UFO watch.taste.groove (u-f-o.sk). Είτε επιλέξετε το μενού ντεγκουστασιόν είτε παραγγείλετε α λα καρτ, τον λόγο εδώ έχει η δημιουργική κουζίνα που συνδυάζει τις μεσογειακές με τις ασιατικές επιρροές και βέβαια η απίθανη θέα της Μπρατισλάβας και του Δούναβη, από ύψος 85 μέτρων. 

4. Γιατί η αρχιτεκτονική της θα σας ταξιδέψει στον χρόνο

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-3
Το Ανάκτορο του Αρχιεπισκόπου, από τα εντυπωσιακότερα κτίρια του ιστορικού κέντρου. (Φωτογραφία: Bratislava Tourist Board)

Πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας με το όνομα Πρέσμπουργκ από το 1536 έως το 1918, υπήρξε τόπος στέψης των Ούγγρων μοναρχών επί τρεις αιώνες. Tα ίχνη της πολυκύμαντης ιστορίας της πόλης είναι ορατά εντός κι εκτός ιστορικού κέντρου μέσα από αρχιτεκτονήματα όπως το Κάστρο της Μπρατισλάβας, η Πύλη και ο Πύργος του Μιχαήλ, ο Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου, το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, η πλατεία Hlavné námestie, η Μπλε Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, το Slavín (το μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο της Κεντρικής Ευρώπης), αλλά και ο Πύργος της Τηλεόρασης, στον λόφο Kamzík.  

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-4
Η Μπλε Εκκλησία, ένα πληθωρικό αρχιτεκτόνημα σε στιλ αρ νουβό. (Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μανδράκου)

Aπό τις πιο γοητευτικές συνδέσεις, ωστόσο, είναι οι σχετικές με την κλασική μουσική: στο παλάτι Keglevich επί της οδού Panská συνέθεσε το 1796 ο Μπετόβεν τη Σονάτα για πιάνο Νο.4, ενώ στο De Pauli έπαιξε σε ηλικία 9 ετών ο Φραντς Λιστ, ενθουσιάζοντας την αριστοκρατική κοινωνία της πόλης.

5. Γιατί το local design είναι πολύ κουλ 

Κομψές μπουτίκ και concept stores, μικρά μαγαζιά με άποψη και στιλ που υποστηρίζουν τους νέους δημιουργούς θα εντοπίζετε όσο περισσότερο τριγυρνάτε στην πόλη. Ξεκινήστε από το slávica design store (Laurinská 19, slavicadesign.com), έναν ιδιαίτερο χώρο εντός ιστορικού κέντρου, που φιλοξενεί την αφρόκρεμα των σύγχρονων Σλοβάκων και Τσέχων σχεδιαστών, πάνω από 80 στον αριθμό, παρουσιάζοντας τα έργα τους: χειροποίητα κοσμήματα και χαρτικά, τέχνη, διακοσμητικά, ρούχα και αξεσουάρ.  Φρέσκια άφιξη, το Merde Royale (Panská 12, merderoyale.com), σημείο συνάντησης για τους φίλους της μόδας, της τέχνης και του design με ένα ατμοσφαιρικό καφέ-μπαρ στον χώρο υποδοχής. Aπό τα έπιπλα μέχρι το πιο μικρό αντικείμενο, τα πάντα εδώ είναι προς πώληση. Ό,τι μπορεί να επιθυμήσετε να κάνετε δώρο στους δικούς σας ή στον εαυτό σας ως σουβενίρ από αυτό το ταξίδι, θα το βρείτε στη χειροποίητη εκδοχή του στο Place store Bratislava (Hurbanovo námestie 1, placestore.sk) : σερβίτσια τσαγιού, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, pins, παιχνίδια και κοσμήματα, πρωτότυπα καλτσάκια και καλσόν, καλλυντικά και είδη για το σπίτι, αποκλειστικά από τσέχικα και σλοβάκικα brands.  Η διαφορά του από άλλα καταστήματα του είδους είναι πως τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν κατευθείαν στον δημιουργό, ο οποίος ως αντάλλαγμα ενοικιάζει ένα ράφι ή μια προθήκη. Όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σλοβάκικο από μια όμορφη κούπα. Στο Ιn Vivo (Laurinská 5, invivo.sk), το καφέ-showroom που εμπνεύστηκαν δυο αδελφές παθιασμένες με την τέχνη του πηλού, θα διαλέξετε ανάμεσα σε υπέροχα κεραμικά, χρηστικά και μη, αλλά και θα κάνετε μια στάση ξεκούρασης, πίνοντας το ρόφημα της επιλογής σας στα πολύχρωμα σερβίτσια τους, που φυσικά μπορείτε στη συνέχεια να αγοράσετε. 

6. Γιατί είναι η ιδανική αφορμή για να ανακαλύψετε μια χώρα γεμάτη εκπλήξεις

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-5
Το Κάστρο Devin, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα. (Φωτογραφία: Bratislava Tourist Board)

Χωρίς μεγαλουπόλεις, με πανέμορφα φυσικά τοπία, φημισμένα ιαματικά λουτρά και τον μεγαλύτερο αριθμό κάστρων (220) και πύργων (425) στον κόσμο, η Σλοβακία προσφέρει έναν πλούτο δραστηριοτήτων και εμπειριών, που αξίζει να μπουν στο ραντάρ σας.

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-6
Θεραπευτική βουτιά στο Thermia Palace Hotel της λουτρόπολης Piešťany. (Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μανδράκου)

Είτε πρόκειται για πεζοπορικές διαδρομές στα Εθνικό Πάρκο Τάτρας είτε για μια επίσκεψη στο κάστρο Devin, σε μια θεαματική τοποθεσία στη συμβολή των ποταμών Μοράβα και Δούναβη, που θα συνδυάσετε με δοκιμή τοπικών κρασιών από φραγκοστάφυλο, είτε για συνεδρίες θεραπευτικές ή ευεξίας στη διάσημη από τον 19ο αιώνα λουτρόπολη του Piešťany και στο Spa Island, είτε ακόμη για τη διαδραστική περιήγηση στο μικρό αλλά εξαιρετικό μουσείο Malokarpatské στο Pezinok, αφιερωμένο στην οινοπαραγωγή στα Μικρά Καρπάθια με τη σπουδαία ιστορία, οι επιλογές για ημερήσιες εξορμήσεις από τη σλοβακική πρωτεύουσα είναι πολλές και οι αποστάσεις μικρές. 

7. Γιατί με τα νέα δρομολόγια της ΑEGEAN η Μπρατισλάβα απέχει μόλις δυο ώρες από την Αθήνα

6+1 λόγοι για να ταξιδέψετε τώρα στην Μπρατισλάβα-7
Άποψη του ιστορικού κέντρου της Μπρατισλάβας. (Φωτογραφία: Bratislava Tourist Board)

Με δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα διάρκειας περίπου 2 ωρών από και προς το αεροδρόμιο M. R. Štefánik (αναχώρηση από Αθήνα 16:30, από Μπρατισλάβα 18:25) κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, η Μπρατισλάβα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς value for money προορισμούς στο χειμερινό πρόγραμμα της AEGEAN. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 44 ευρώ για το σκέλος Αθήνα-Μπρατισλάβα και από 34 ευρώ για το σκέλος Μπρατισλάβα-Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων φόρων αεροδρομίων και λοιπών χρεώσεων, ενώ αυτή τη στιγμή ακόμη και για την περίοδο των γιορτών τα εισιτήρια κυμαίνονται μεταξύ 65 και 165 ευρώ. Ειδικά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχουν προστεθεί δύο ακόμη πτήσεις στις 23/12 και στις 30/12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή