Σαντορίνη: Καταφύγιο γεμάτο βιβλία

Σαντορίνη: Καταφύγιο γεμάτο βιβλία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο ωραία μυστικά της Σαντορίνης είναι τα μέρη όπου διατηρείται ανέπαφη η ψυχή της, μακριά από την εκθαμβωτική θέα της Καλντέρας. Μια τέτοια κρυμμένη γωνιά που κανείς δεν υποψιάζεται ότι υπάρχει αν δεν είναι -κυριολεκτικά- «διαβασμένος» είναι το Atlantis Books, που έχει ψηφιστεί ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

Γιατί; Ισως γιατί μέσα στην κοσμοπλημμύρα της Οίας, το υπόσκαφο αυτό μοιάζει σαν την σπηλιά του Αλί Μπαμπά γεμάτη με βιβλία. Ισως γιατί οι ξένοι ιδιοκτήτες (δύο Αμερικανοί, μια Ελληνοκύπρια και τρεις Βρετανοί) του ερωτεύτηκαν τόσο το νησί, που η αγάπη τους υπάρχει σε κάθε σπιθαμή του χώρου. Ισως γιατί όλα τα αντικείμενα που συγκέντρωσαν στα δύο στριμωχτά δωμάτια με παλιές και νέες εκδόσεις σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο σπίτι ενός βιβλιοφάγου, ενώ λίγα σκαλιά πιο ψηλά, μαίνεται η «τουριστική καταιγίδα». Βιβλία με ωραία εξώφυλλα, βιβλία μεταχειρισμένα και αγαπημένα, βιβλία πολύτιμα, βιβλία αγγλόφωνα και ελληνικά. Ρητά διάσημων συγγραφέων στους τοίχους, κοσμοσυρροή πελατών με ευγενείς τρόπους. Κατάδυση σε ένα σύμπαν γνώσης, ενώ στην επιφάνεια, στο ύψος της δημοσιάς, υπάρχουν μόνο μαγαζιά με κοσμήματα, ρούχα και μπαρ. Και κόσμος. Βουτιά στις λέξεις, μπουρμπουλήθρες με εικόνες.

Φέτος ο Ελληνας ιδιοκτήτης του οικήματος αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα του ενοικίου με τους ιδρυτές του Atlantis. Εχει το δικαίωμα να προσθέσει έναν ακόμα όροφο και να το πουλήσει σε πολύ ακριβή τιμή. Και έτσι πρότεινε στους νεαρούς ιδιοκτήτες να βρουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να διασώσουν το μαγαζί.

Τους επισκέφθηκα. Μίλησα μαζί τους. Κρατάνε την ψυχραιμία τους, αναμένουν ειδοποίηση και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια καμπάνια crowdfunding. Μόλις το ανακοινώσουν, θα είμαι ανάμεσα στους πρώτους που θα καταβάλουν οβολό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή