Υπό κατασκευήν η πρώτη μονάδα απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Υπό κατασκευήν η πρώτη μονάδα απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πρώτο έργο του είδους που κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ). Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και για άλλα δύο έργα – στις αρχές Νοεμβρίου θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο η σύμβαση για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων των Σερρών, ενώ αναμένεται η απάντηση για το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου.

Η διαδικασία αδειοδότησης του ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε πριν από ένα δεκαήμερο. «Εχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες χωματουργικές εργασίες και προχωρήσαμε σε κάποιες πρόδρομες εργασίες για την ανάπτυξη των πέντε βασικών κτιρίων της μονάδας», εξηγεί ο Νίκος Περδικάρης, διευθυντής του έργου (εκ μέρους της ΕΠΑΔΥΜ, της εταιρείας ειδικού σκοπού που ίδρυσαν οι ανάδοχοι ΑΚΤΩΡ και Ηλέκτωρ).

«Εως το τέλος Νοεμβρίου αναμένουμε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Εορδαίας και την επόμενη μέρα ξεκινάμε την ανέγερση των κτιρίων. Είμαστε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος». Ο ανάδοχος έχει ήδη απορροφήσει 7 εκατ. ευρώ από το Jessica, ξεκινώντας την παραγγελία του εξοπλισμού από τη Γερμανία.

«Η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΤΕπ εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει ούτε μία ημέρα καθυστέρησης», λέει ο Δημοσθένης Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, μια εταιρεία που ίδρυσαν οι δήμοι Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, και οι ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών, που είναι ο κύριος του έργου). «Το χρονοδιάγραμμα ξεκίνησε να “τρέχει” τον Ιούνιο του 2015. Σε ενάμισι έτος, τέλη 2016 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των εγκαταστάσεων και θα ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική τους λειτουργία. Τον Ιούνιο του 2017 το έργο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία». Η ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας είναι μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, το Jessica και από ιδιωτικούς πόρους. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών, διάστημα στο οποίο το Δημόσιο θα επιδοτήσει τη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων με 125 εκατ. ευρώ. Η μονάδα, που είναι χωροθετημένη σε παλαιό λιγνιτικό πεδίο, θα διαχειρίζεται ετησίως 120.000 τόνους απορριμμάτων, με το Δημόσιο να έχει εγγυηθεί τους 90.000 τόνους.

Το ερώτημα παραμένει αν η ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι η μόνη του είδους που θα προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσκήνιο μπαίνει την επόμενη εβδομάδα η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Σερρών, καθώς το σχέδιο σύμβασης θα αποσταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Προσωρινός ανάδοχος στο έργο (όπως και στο αντίστοιχο της Ηπείρου) είχε αναδειχθεί στις αρχές του 2014 η κοινοπραξία Intrakat – Αρχιρόδον – Envitec. Η επένδυση είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, η σύμβαση έχει 25ετή διάρκεια και αφορά στη διαχείριση 45-63.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το ζητούμενο είναι αν το ΥΠΕΚΑ θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το έργο, ανάλογα με το αν το θεωρεί σύμφωνο ή όχι με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (βάσει του οποίου επιβλήθηκε η αναθεώρηση ή ακύρωση των ΣΔΙΤ).

Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται και η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, υπέρ της ακύρωσης του οποίου έχει γνωμοδοτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η υπόθεση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο εδώ και έναν χρόνο. Ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε απόφαση να προχωρήσουμε», λέει η Ντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης αρμόδια επί οικονομικών θεμάτων. «Η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είναι διαμορφωμένη. Ωστόσο, χωρίς να κάνουμε κριτική σε κανέναν, θεωρούμε ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει συνέχεια. Ο διαγωνισμός έγινε με βάση την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή