Τμηματική δημοπράτηση για τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου

Τμηματική δημοπράτηση για τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο των πρώτων 8 χλμ. από τα 75 χλμ. του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών. Ωστόσο η ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η πρόσκληση που εξέδωσε για το έργο το υπουργείο Οικονομίας αφορά σε σαφώς μικρότερο προϋπολογισμό. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου. Oπως ανέφερε, το πρώτο τμήμα που θα δημοπρατηθεί είναι από το 66ο έως το 74ο χιλιόμετρο και έχει προϋπολογισμό 67 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Πύργου, η κατασκευή νέων παράπλευρων και κάθετων δρόμων συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων και άλλα συνοδά έργα. Ο κ. Σπίρτζης πάντως υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «σαλαμοποίηση» του έργου αλλά για τμηματική δημοπράτηση, προκειμένου να μη συμμετάσχουν μόνο οι μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο δεν προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις για το έργο, το ερώτημα είναι αν αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας προχώρησε στις πρώτες έξι προσκλήσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα για υποδομές και μεταφορές (ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ). Η μία από αυτές αφορά στην κατασκευή του τμήματος Πάτρας – Πύργου, καθώς και της οδικής σύνδεσης του Ακτίου με τον δυτικό άξονα. Η ενδεικτική δαπάνη και για τα δύο έργα μαζί είναι 418,3 εκατομμύρια ευρώ, όταν η κοστολόγηση που είχε γίνει μόνο για το τμήμα Πάτρας – Πύργου ήταν 443 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό που έχει μέχρι στιγμής ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για το έργο είναι μικρότερο του προϋπολογισμού του. Υπενθυμίζεται ότι στον άξονα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή