Το Εθνικό Τυπογραφείο με νέα… στοιχεία

Το Εθνικό Τυπογραφείο με νέα… στοιχεία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος κλείνει 190 χρόνια ζωής, και στα μηχανήματά του έχει τυπωθεί –κυριολεκτικά– η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον το «γράμμα» του νόμου έχει βγει από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η πρώτη κρατική εκτυπωτική μονάδα λειτούργησε στο Ναύπλιο το 1825, με την ίδρυση της «Εφημερίδας της Διοικήσεως» για τη δημοσίευση των πολιτειακών πράξεων. Και από το 1907, η υπηρεσία έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Καποδιστρίου. Σε αυτό το γοητευτικό κτίριο που επεκτάθηκε το 1937 θα φιλοξενηθεί από τις 17 Δεκεμβρίου η έκθεση «Φ.Ε.Κ. + τέχνη». Την επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη, που επέλεξε 30 καλλιτέχνες.

Από τα ΓΑΚ στο… ΦΕΚ

Η δραστήρια επιμελήτρια ήταν εκείνη που είχε φροντίσει άλλη μια ενδιαφέρουσα έκθεση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στο Ψυχικό το 2014, όπου και πάλι ένας θεσμός που επιτελεί σπουδαίο ρόλο έγινε πιο οικείος σ’ εμάς. «Σίγουρα υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκθέσεις», λέει στην «Κ», «κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του πολίτη σε υπηρεσίες που συνήθως επισκέπτεται για άχαρους, πρακτικούς λόγους. Τώρα, χάρη στην τέχνη, θα μπορέσει να τους δει κυριολεκτικά με άλλο μάτι και να επισκεφθεί τα άδυτα του Τυπογραφείου». Οι καλλιτέχνες που επέλεξε η Καραπιδάκη –από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικές τεχνοτροπίες– επισκέφθηκαν τον χώρο και εμπνεύστηκαν εκεί τα έργα τους. «Ελάχιστες δημιουργίες από αυτές που θα δούμε προϋπήρχαν, οι υπόλοιπες εντάσσονται πλήρως στο περιβάλλον του Τυπογραφείου, ενώ οι εικαστικοί άντλησαν ερεθίσματα από πολλές πτυχές. Προσεγγίζοντας βιωματικά την εργασία στο Τυπογραφείο, ουσιαστικά είχαν τη δυνατότητα να εμπνευστούν και να αποδώσουν με το προσωπικό ύφος και την αισθητική τους τις εικαστικές δημιουργίες τους». Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος είναι ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, η Καλιρρόη Μαρούδα, ο Αλέκος Κυραρίνης, η Αφροδίτη Λίττη, ο Γιάννης Αδαμάκης, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, η Ρένα Παπασπύρου κ.ά. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αν. υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη, στις 17 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ.

«Το άνοιγμα του Τυπογραφείου προς την κοινωνία είναι μια από τις προτεραιότητές μας και δεν περιορίζεται μόνο στην έκθεση», λέει στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας του θεσμού Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος. «Εχουμε προκηρύξει ειδικό διαγωνισμό που λήγει στις αρχές Ιανουαρίου, μια πρόσκληση προς τους δημιουργικούς ανθρώπους των γραφικών τεχνών, με στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων προτάσεων για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ΦΕΚ, στην έντυπη και την ηλεκτρονική μορφή του, δεδομένων των θεαματικών αλλαγών στην τυπογραφία και την ψηφιακή τεχνολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή