Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ισως να επηρεάστηκε από το γεγονός ότι μυήθηκε εξ απαλών ονύχων στη βυζαντινή μουσική από τον θείο του Τάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος ήταν περιώνυμος ψάλτης του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου στον Πύργο, εποχή που ήταν κοιτίδα ψαλτικής τέχνης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να επηρεάστηκε από το γεγονός ότι μυήθηκε εξ απαλών ονύχων στη βυζαντινή μουσική από τον θείο του Τάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος ήταν περιώνυμος ψάλτης του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου στον Πύργο, εποχή που ήταν κοιτίδα ψαλτικής τέχνης. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, που γεννήθηκε μέσα στις φλόγες του πολέμου το 1941 και έφυγε τέτοιες ημέρες το 2014, ήταν η καθοριστική εκείνη μορφή που τίμησε τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση όσο λίγοι. Υπήρξε άοκνος δάσκαλος, που έβγαλε γενιές και γενιές ψαλτών, έκανε εκατοντάδες συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής από την Αφρική και την Ασία έως την Αμερική. Αφησε πίσω του ποιοτική δισκογραφική παραγωγή με εξαιρετικές συνεργασίες και ερμηνείες σε έργα συνθετών σύγχρονης μουσικής, όπως οι Μιχάλης Αδάμης, Τζον Τάβενερ και Κυριάκος Σφέτσας. Για 32 ολόκληρα χρόνια το ποίμνιο άκουγε συγκινημένο τη φωνή του στην Αγία Ειρήνη της Αιόλου στην καρδιά της Αθήνας.

Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-1
Η χορωδία Βυζάντιον από το Ιάσιο της Ρουμανίας θα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Ομως, το μεγαλύτερο επίτευγμα του άρχοντα πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως ήταν η ίδρυση της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας το 1977, που άλλαξε το τοπίο στον τομέα αυτό. Δέκα ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατό του, το σύνολο τιμά τον ιδρυτή με μια ξεχωριστή εκδήλωση. Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») θα δοθεί μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Λυκούργος Αγγελόπουλος. Ο δάσκαλος, ο χοράρχης, ο μελοποιός», ώστε να αναδειχθεί ανάγλυφα η πολύπλευρη καλλιτεχνική και μουσική προσωπικότητα, που διακόνησε για πάνω από μισό αιώνα τη μουσικολογική έρευνα και την ψαλτική, μέσα από το αναλόγιο, την εκπαίδευση και τον βυζαντινό χορό.

Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-2
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία από την ίδρυσή της το 1977 έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες συναυλίες.

Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-3
Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Μιχαήλ Μακρή.

Μιλώντας με τον χοράρχη Γιώργο Κωνσταντίνου, που είχε κομβικότατο ρόλο στη διοργάνωση της εκδήλωσης, είναι φανερό πως ο Αγγελόπουλος άφησε ανεξίτηλο στίγμα στους ανθρώπους που δίδαξε, όχι μόνο με τη γνώση του αλλά τη βαθιά ανθρωπιά και την πνευματικότητά του. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι να φανεί πως το έργο του συνεχίζεται, πως νέοι άνθρωποι και παιδιά διδάσκονται τη μουσική, αλλά και τις αρχές που εκείνος κράτησε ζωντανές», λέει ο κ. Κωνσταντίνου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι στην εκδήλωση, πέραν της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, θα δώσουν το «παρών» κι άλλα μουσικά σύνολα, όπως το Βυζάντιον από το Ιάσιο της Ρουμανίας με χοράρχη τον Αντριάν Σίρμπου, η Βυζαντινή Χορωδία Αγίας Ειρήνης Αθηνών (οδού Αιόλου) με χοράρχη τον Μιχαήλ Ζάμπα, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Μιχαήλ Μακρή και ο Παιδικός Χορός της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Η είσοδος γίνεται με δελτία εισόδου (αν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα θα τα βρείτε στον ιστότοπο: www.megaron.gr). Χορηγός είναι η εταιρεία ΕΚΤΕΡ. Το Σάββατο 18 Μαΐου στον Αγιο Γεώργιο Παπάγου, όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο, θα ψάλουν η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και η χορωδία Βυζάντιον.

Λυκούργος Αγγελόπουλος, μια σπουδαία βραδιά εις μνήμην στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-4
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, που συνεχίζει το έργο του Αγγελόπουλου στην Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή