Τιμώντας τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στην Πόλη με ένα λαμπρό συνέδριο

Τιμώντας τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στην Πόλη με ένα λαμπρό συνέδριο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης είναι σήμερα το πιο ζωντανό κύτταρο εκπαίδευσης της Ρωμιοσύνης με επικεφαλής τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, που συγκινητικά και αταλάντευτα συνεχίζει τη μακραίωνη παράδοση των αφοσιωμένων δασκάλων του γένους. Το εκπαιδευτήριο με τη μεγάλη ιστορία αντί να περιοριστεί στις καθημερινές διδακτικές απαιτήσεις, πάντα εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και με δράσεις μεγάλης ακτινοβολίας και συμβολισμού.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος». Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης» που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο θεσμός του συνεδρίου –που αφιερώνεται σε μια μεγάλη λογοτεχνική μορφή των ελληνικών γραμμάτων– επέστρεψε ύστερα από μια πενταετία σιγής λόγω της πανδημίας. Από τις 17 έως τις 21 Απριλίου έφερε στη Βασιλεύουσα 250 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 18 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας, της Iμβρου και του Γιοχάνεσμπουργκ.

Τιμώντας τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στην Πόλη με ένα λαμπρό συνέδριο-1
Οι εμπνευστές του σημαντικού θεσμού Γιάννης Δεμιρτζόγλου και Ασπα Χασιώτη, ζευγάρι στη ζωή και στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά και οι καθηγητές τους συναντήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου με πενήντα επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Η ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Οπότε οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εν τω βάθει το έργο του μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Απόλαυσαν λ.χ. τη Ρένη Πιττακή στο θεατρικό αναλόγιο «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και σε μουσική Φώτη Σιώτα. Είδαν την περφόρμανς σύγχρονου χορού βασισμένη στο ίδιο ποίημα υπό τον τίτλο «Η ανάμνηση ίσως είναι το μόνο σπίτι που έχουμε», σε χορογραφία και χορό Μαίρης Γιαννούλα και Ελίνας Δεμιρτζίογλου, αλλά και μια μοναδική συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και τη συμμετοχή της Βιολέτας Ικαρη και της Ασπασίας Στρατηγού στο θέατρο Grand Pera στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην Πόλη. Ο τραγουδιστής μάλιστα κάλεσε στη σκηνή και τον Ζουλφού Λιβανελί. Τραγούδησαν μαζί στα ελληνικά και τουρκικά το τραγούδι του «Σαν τον μετανάστη», τιμώντας την ελληνοτουρκική φιλία.

Τιμώντας τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στην Πόλη με ένα λαμπρό συνέδριο-2
Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Ζουλφού Λιβανελί στη σκηνή.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, και η σύζυγός του διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Ασπα Χασιώτη, που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν από το 2012 αυτόν τον τόσο σημαντικό θεσμό για τους μαθητές αλλά και τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, συνάσπισαν έναν κύκλο ανθρώπων που στηρίζει την πρωτοβουλία τους από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη ώς τον δραστήριο Γενικό μας Πρόξενο, πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα, τους επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας όπως ο Γιώργος Παπαλιάρης, πρόεδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου και όχι μόνον. Για το συνέδριο ταξίδεψαν στην Πόλη ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και η Σίσσυ Παπαθανασίου, διευθύντρια Γραμμάτων, υπουργείο Πολιτισμού όπως και ο Γιώργος Βέης, οι συγγραφείς Νίκος Δαββέτας, Κάλλια Παπαδάκη και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κ.ά.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, επισκέφθηκαν τον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και έζησαν τη συγκίνηση των Χαιρετισμών με τον «Ακάθιστο Υμνο», προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίον και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά. Είδαν πολλά αξιοθέατα αλλά ταξίδεψαν και έως τη Χάλκη. Το Μαθητικό Συνέδριο για τον Γιάννη Ρίτσο τελείωσε εδραιώνοντας το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2012 με τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Βιζυηνό, τον Ελύτη, τον Θεοτοκά, τον Σαμαράκη και συνεχίζεται με την Κική Δημουλά το 2025.

Τιμώντας τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στην Πόλη με ένα λαμπρό συνέδριο-3
Αναμνηστική φωτογραφία από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή