ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιλάφι µε µανιτάρια και καρότο

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συνταγές, Πρώτο Πιάτο, Ζυμαρικά / Ρύζι, Μανιτάρια, Καρότο

Πολύ εύκολο / Προετοιµασία: 10΄, Μαγείρεµα: περίπου 25΄ 

Υλικά (για 4 άτοµα):
  • 400 γρ. ρύζι, κατά προτίµηση µπασµάτι ή άλλο ρύζι για πιλάφι της αρεσκείας µας, όπως τζασµίν, Καρολίνα κ.ά.
  • 250 γρ. µανιτάρια λευκά, καλά σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα, κοµµένα σε λεπτές φέτες
  • 2 µέτρια καρότα, καθαρισµένα 
και τριµµένα στη χοντρή πλευρά
του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωµένες (ή όσο σκόρδο θέλουµε)
  • 800 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυµός λεµονιού
  • 1/3 µάτσο µαϊντανός, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σοτάρουµε τα µανιτάρια σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας συνεχώς µε ξύλινη κουτάλα µέχρι να εξατµιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το καρότο, ανακατεύουµε απαλά και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για περίπου άλλα 2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουµε το νερό, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι και βράζουµε για περίπου 2 λεπτά ή µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουµε το ρύζι, χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία σε µέτρια προς χαµηλή, ανακατεύουµε απαλά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και σιγοβράζουµε για περίπου 18 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του.

Αποσύρουµε από τη φωτιά, σκορπίζουµε το µαϊντανό, ανακατεύουµε απαλά και αφήνουµε 2 - 3  λεπτά να «ξεκουραστεί». Σερβίρουµε το πιλάφι µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και συνοδεύουµε µε γραβιέρα σαγανάκι και κρίθινα παξιµάδια.  
 
Τι πίνουµε: Ενα κρασί λευκό, ώριµο, βαρελάτο, ένα  Chardonnay.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ