Φέσσας: Χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης για ξένες επενδύσεις

Φέσσας: Χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης για ξένες επενδύσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετέφερε σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Εκτίμησε ότι «το 2016 θα είναι συγκριτικά πάντα με το 2015 καλύτερη χρονιά για πολλούς λόγους», και ως σημαντικότερο εξ αυτών ανέφερε τον παράγοντα πολιτική σταθερότητα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου φαντάζει πιο βιώσιμη, με το 80% του πολιτικού κόσμου να έχει αντιληφθεί πλέον ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ, ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που οι Ευρωπαίοι ζητάνε από εμάς είναι να γίνουμε κανονική χώρα. Να μάθουμε να ξοδεύουμε τα έσοδα που έχουμε και όχι να δανειζόμαστε για να ξοδεύουμε». Ο κ. Φέσσας περιέγραψε την κατάσταση στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. «Παρακολουθούμε με αγωνία τις κινήσεις διαχείρισης των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και αναμένουμε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Φέσσας, εστιάζοντας την ανησυχία του στο πιθανό ενδεχόμενο ανακοπής από τις αγορές της διάθεσης του «φθηνού και άφθονου χρήματος» που υπάρχει σήμερα.

Το δεύτερο αισιόδοξο μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι η κινητικότητα ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας και των logistics, στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συνολικά στην Ελλάδα απαιτούνται επενδύσεις περί τα 100 δισ. ευρώ στην επταετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, οι οποίες σε ποσοστό 80% θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σημείωσε ωστόσο ότι για να υπάρξουν επενδύσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι «η σοβαρότητα και η αξιοπιστία για να χτιστεί και η αναγκαία εμπιστοσύνη».

Ο κ. Φέσσας δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και αποδίδει εν πολλοίς τις διαφωνίες που εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη σε επικοινωνιακούς λόγους. Είπε ότι σημασία έχει «το τι τελικά γίνεται στην πράξη, και φαίνεται πως προχωράμε στις αναγκαίες αλλαγές». Για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων τόνισε ότι η διαχείρισή τους είναι αναγκαία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση της οικονομίας, και επεσήμανε τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε υγιείς επιχειρήσεις και κλάδους από την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή