Το Ασκληπιείο «ζωντανεύει» ξανά

Το Ασκληπιείο «ζωντανεύει» ξανά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νότια κλιτύς της Ακρόπολης είναι κατάσπαρτη με αρχαία μνημεία, διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών. Πλάι στο Θέατρο του Διονύσου, ο ναός του Ασκληπιού ήταν από τους «δημοφιλέστερους» στους αρχαίους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονταν να προσευχηθούν, παρακαλώντας τον θεό της Ιατρικής για την ίαση των ιδίων και των συγγενών τους. «Θύμα» δήωσης, πιθανότατα μετά την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ., το οικοδομικό υλικό του ναού κατέληξε να χρησιμοποιηθεί στη γειτονική παλαιοχριστιανική βασιλική που ιδρύθηκε αργότερα. Επειτα από μία δεκαετία περίπου ενδελεχούς μελέτης και «ψαρέματος» στα γειτονικά ερείπια και τις αποθέσεις, η μελετήτρια του ιερού Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου είναι έτοιμη να αποκαταστήσει με σχετική ασφάλεια την αρχική μορφή του μνημείου.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη, το συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της αναστήλωσης του κρηπιδώματος και της βάσης των τοίχων του Ασκληπιείου σύμφωνα με τα αναλυτικά σχέδια που παρουσιάστηκαν. Αυτή επί της ουσίας έχει ήδη αρχίσει, με την τοποθέτηση στη θέση τους διαφόρων από τα περίπου 450 αρχιτεκτονικά μέλη που αποδίδονται στον ναό, και πρόκειται τώρα να συνεχιστεί έως το ύψος που καθορίζεται από τη μελέτη. Παράλληλα, τα κενά του αρχαίου υλικού θα συμπληρωθούν, κατά την κοινή πρακτική, με σύγχρονο μάρμαρο, επεξεργασμένο επιτόπου από τους ανάλογους τεχνίτες. Με τον τρόπο αυτόν, ο απλός επισκέπτης θα μπορέσει εντέλει να έχει μια πολύ σαφή εικόνα ενός μνημείου, το οποίο, όπως επεσήμανε και ο καθηγητής κ. Μανώλης Κορρές, θεωρούνταν για χρόνια «απολεσθέν» και τώρα έχει αποκτήσει πια άφθονο υλικό.

Και Σκουριές

Στα υπόλοιπα του συμβουλίου, συζητήθηκε επίσης η υπόθεση του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών. O ανασκαφέας της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων Δ. Παπαστάθης παρουσίασε σχέδιο μεταφοράς των αρχαιοτήτων –πρόκειται για υπολείμματα αρχαίας δραστηριότητας, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο ακριβώς της σύγχρονης εξόρυξης– σε γειτονικό χώρο ή εναλλακτικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επιπλέον εκθέτοντας τις απόψεις τους εκρόσωποι της εταιρείας, παράγοντες της περιοχής, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Το συμβούλιο, ωστόσο, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη εισήγηση, αφού εκκρεμεί η καθοριστικής σημασίας απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσβολή της υπουργικής απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, την οποία ζητεί η μεταλλευτική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή