Νέοι φάκελοι για τα εξοπλιστικά

Νέοι φάκελοι για τα εξοπλιστικά

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπλοκή ακόμη δύο εταιρειών του Θωμά Λιακουνάκου σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, πλην των ήδη γνωστών, διερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για τη Resolution Services από τo νησί Nevis και την Axon International, που φέρεται να λαμβάνει από τη βρετανική Vosper ένα εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η Vosper είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού με κύριο ανάδοχο του έργου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Πηγές της αγοράς, πάντως, έλεγαν στην «Κ» ότι ο αγγλικός οίκος επελέγη για πολιτικούς λόγους, καθώς η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι «όλα τα συμβόλαια πήγαιναν σε Γερμανούς ή Γάλλους».

Η προσοχή των ανακριτών στρέφεται και σε δύο σουηδικές εταιρείες, την Karl Gustav και τη Saab, που φέρονται, μαζί με την Ericsson, να στέλνουν χρήματα σε Ελληνες αξιωματούχους, μέσω εταιρειών του Ελληνα μεσάζοντα, που είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Μονακό. Ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε το 1995 οπλικά συστήματα Karl Gustav από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα ανάλογα βλήματα…

Τα δύο συμβόλαια

Τον Νοέμβριο του 1999 υπογράφηκαν δύο συμβόλαια για αντιαρματικά πυρομαχικά HEAT-551 με διατρητική ικανότητα 600 χιλιοστών. Το πρώτο, ύψους 7,35 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία Celsius/Bofors (νυν Saab) και αφορούσε 4.400 βλήματα που οι παραδόσεις τους ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2001. Το δεύτερο, ύψους 27,4 εκατ. ευρώ, είχε ανατεθεί στην τότε ΕΒΟ (νυν ΕΑΣ) και αφορούσε 17.000 βλήματα. Η συμπαραγωγή τους έγινε στην Ελλάδα, οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το 2005. Το 2002 υλοποιήθηκε η προμήθεια 450 σκοπευτικών διοπτρών ημέρας από τη Bofors (νυν Saab) καθώς και η τροποποίηση των σκοπευτικών διαφραγμάτων των ήδη διατιθεμένων διοπτρών ώστε να γίνει δυνατή η χρήση των νέων πυρομαχικών που εν τω μεταξύ είχαν παραληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, η Bofors Karl Gustav εμβάζει στη λιβεριανή Interaction 2.022.671 σουηδικές κορώνες (κάπου 200.000 ευρώ), ενώ η Saab Bofors Dynamics 9,4 εκατομμύριο κορώνες, περίπου 950.000 ευρώ. Οι προμήθειες αυτές συνέπεσαν με την υπογραφή του συμβολαίου των ιπτάμενων ραντάρ.

Ο Κόλεριτζ

Οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από τη συνεργασία του Βρετανού δικηγόρου Πίτερ Κόλεριτζ με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και δεν περιλαμβάνονται στην απολογία του που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Κόλεριτζ εξήγησε γιατί δεν εμφανίσθηκε τον Ιούνιο του 2014 στον εισαγγελέα Διαφθοράς, Αντ. Ελευθεριάνο, που είχε λάβει την σχετική άδεια από τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να τον εξετάσει στο Παρίσι.

Η πρακτική αυτή δεν είναι ασυνήθιστη. Στο παρελθόν και ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου και η ανακρίτρια Β. Μπράτη είχαν εξετάσει ξένους μάρτυρες ή υπόπτους στο εξωτερικό. Ο κ. Κόλεριτζ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην εξετασθεί αφού, σύμφωνα με το περιβάλλον του,πίστευε ότι ο Θ. Λιακουνάκος τον καθιστούσε «όχημα συνεργασίας του», με βάση το άρθρο 263Β του Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Κόλεριτζ πίστευε ότι η απόφαση του κ. Λιακουνάκου δεν ήταν ειλικρινής και ότι στην πραγματικότητα δεν είχε αποφασίσει να συνεργασθεί με τις Αρχές αλλά να ρίξει τις ευθύνες σε πρώην συνεταίρο του που είχε πρόσφατα πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Πηγές στο περιβάλλον του κ. Λιακουνάκου απορρίπτουν την εκδοχή αυτή, επισημαίνοντας ότι ο Βρετανός δικηγόρος «εμφανίσθηκε» όταν πλέον ο κ. Λιακουνάκος είχε προφυλακισθεί.

Η αποστολή των στοιχείων από τις Αρχές του Μονακό σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών που οδήγησαν στην προφυλάκιση του κ. Λιακουνάκου έγινε με το αίτημα δικαστικής συνδρομής σχετικά με τα άρματα Λέοπαρντ ΙΙ. Οι Αρχές του Μονακό είχαν διαμηνύσει, όταν έφθασε δεύτερο αίτημα για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, ότι τα στοιχεία που τους εζητούντο είχαν, λόγω παρέλευσης προθεσμίας, καταστραφεί από τις τράπεζες. Αυτό δεν είχε συμβεί όταν είχε –νωρίτερα– φθάσει το αίτημα για τα άρματα.

Το ίδιο ισχύει και για περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στις οποίες φαίνεται να έχει διατεθεί ένα μέρος των προμηθειών, όπως η Highwood, συμφερόντων Γ. Καμάρη. Η εταιρεία φαίνεται να έχει απορροφήσει το 4% των χρημάτων που διέθεσε σε προμήθειες η Ericsson για τα ιπτάμενα ραντάρ και να έχει αποκτήσει δύο περιουσιακά στοιχεία στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με mail που παρουσίασε ο Κόλεριτζ στην ανακρίτρια, ο δικαιούχος της εταιρείας τού ζήτησε να διερευνήσει τις δυνατότητες πώλησης των κτιρίων αυτών –στο ένα στεγαζόταν κλινική– τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, για την κλινική είχε ειπωθεί ότι πιθανός αγοραστής «να ήταν ο καλύτερος πελάτης», δηλαδή η Gazprom.

Δεν είναι σαφές εάν η πρόταση αυτή έγινε. Εκείνο ωστόσο που φαίνεται είναι ότι ο κ. Γ. Καμάρης και όποιος άλλος δικαιούχος της εταιρείας εισέπρατταν ένα υψηλότατο ενοίκιο κάθε μήνα από χρήματα που είχαν προκύψει και από τις προμήθειες της Ericsson. Μέχρι σήμερα η Εισαγγελία Αθηνών δεν έχει δρομολογήσει διαδικασία απαίτησης αποζημίωσης από τη σουηδική εταιρεία, σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές, η σουηδική εταιρεία το έχει προεξοφλήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή