N.Δ.: Η «δεξαμενή» των 120.000 θα βγάλει τον νέο αρχηγό

N.Δ.: Η «δεξαμενή» των 120.000 θα βγάλει τον νέο αρχηγό

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παλιό – νέο», «συντήρηση – ανανέωση», «συνέχεια του καραμανλισμού – ρήξη με τον καραμανλισμό», αλλά και πιο κλασικά διλήμματα, όπως «ποιος μπορεί να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα», «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», «ποιος εγγυάται την ενότητα της παράταξης» κ.λπ., ρίχνονται καθημερινά στον δημόσιο διάλογο από τους δύο μονομάχους για την ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία, Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι κορυφώνουν την προσπάθεια για την επικράτησή τους στις 10 Ιανουαρίου.

Και οι δύο, προερχόμενοι σε γενικές γραμμές από τον χώρο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, απευθύνονται κατά προτεραιότητα στη δεξαμενή των περίπου 120.000 ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο στήριξαν τις υποψηφιότητες των κ. Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν εντονότερες αναφορές στην παραδοσιακή Δεξιά. To εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς τα ιδεολογικά «όρια» είναι σχετικώς δυσδιάκριτα, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές των δύο να αντλούν επιχειρήματα που σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από το προσωπικό πολιτικό προφίλ ενός εκάστου και βεβαίως από την αναβίωση της παλαιάς πάλης ανάμεσα σε «καραμανλισμό» και «μητσοτακισμό» στη Ν.Δ.

Καθαρά νερά

Το γεγονός ότι στις επικείμενες εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη φορά διευκολύνει τα επιτελεία των δύο, τα οποία δεν… ψαρεύουν πλέον σε θολά νερά, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα εκλογικά κοινά. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως οι υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη αναδεικνύουν όλο και με μεγαλύτερη έμφαση το «λαϊκό» στοιχείο της προσωπικότητας του υποψήφιου αρχηγού, αλλά και της πολιτικής του πρότασης, έχοντας προφανώς κατά νου ότι στον πρώτο γύρο ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πολύ καλές επιδόσεις σε λαϊκές και αγροτικές περιοχές ανά την επικράτεια αλλά και στο Λεκανοπέδιο.

Η προεκλογική ιδεολογική πλατφόρμα Μεϊμαράκη, στη σύνθεση της οποίας έχουν συμβάλει αρκετά «καραμανλικά» στελέχη, όπως ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, αναδεικνύει ένα κεντρικό δίλημμα, «κοινωνικός φιλελευθερισμός ή νεοφιλελευθερισμός», και τρία επιμέρους: «αριστοκρατία ή λαός», «μεταρρυθμίσεις με σύμμαχο την κοινωνία ή με την κοινωνία απέναντι» και «πραγματική αξιοκρατία η οποία θα αποτυπώνεται στους άξιους ή ευνοιοκρατία και οικογενειοκρατία».

Τα επιτελικά στελέχη του κ. Μεϊμαράκη θεωρούν ότι και τα τέσσερα παραπάνω διλήμματα ενισχύουν τη διεισδυτικότητα του τέως προέδρου και αντιστοίχως περιορίζουν τη δυνατότητα περαιτέρω εκλογικής επιρροής του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» εκλογικό σώμα. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν αισιοδοξία για επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη, την οποία στηρίζουν κυρίως στην εκτίμηση ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον κ. Απ. Τζιτζικώστα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι καραμανλικής προέλευσης.

Η άλλη ανάγνωση

Ακριβώς αντίθετη είναι η ανάγνωση που κάνουν οι συνεργάτες του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων τόσο του κ. Απ. Τζιτζικώστα όσο και του κ. Αδ. Γεωργιάδη είπε με την ψήφο του «όχι» στην επιλογή Μεϊμαράκη και «ναι» στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημειωτέον στον πρώτο γύρο πέτυχε πολύ καλά ποσοστά κυρίως στις αστικές περιοχές, επιμένει σταθερά στη στρατηγική που επέλεξε εξαρχής και η οποία, κατά τις αναλύσεις των συνεργατών του, του εξασφάλισε την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Στη λογική αυτή, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ποντάρει στο σύγχρονο πολιτικό προφίλ που εκπέμπει και στη διάθεσή του να «τα αλλάξει όλα στη Ν.Δ.».

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», τις τελευταίες ημέρες γίνεται σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση στήριξης από κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που στον πρώτο γύρο είχαν στηρίξει τον κ. Απ. Τζιτζικώστα. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τους περίπου 15 βουλευτές που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του, η εικόνα δεν είναι ενιαία.

Ορισμένοι, όπως οι κ. Μ. Βορίδης και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, φέρονται να στηρίζουν ήδη ενεργά την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη. Αλλοι, όπως ο κ. Νότης Μηταράκης που πρωτοστάτησε στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο, απέχουν ολοκληρωτικά, ενώ κάποιοι φέρονται να εργάζονται ήδη σιωπηλά υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη.

Οι «σαμαρικοί» βλέπουν Κυριάκο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. αποκτά η στάση των υποστηρικτών του κ. Αντ. Σαμαρά ανά την επικράτεια. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η πλειονότητα των «σαμαρικών» στελεχών θεωρεί τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ικανότερο αντίπαλο του κ. Αλ. Τσίπρα, υπό την έννοια ότι διακατέχεται από διάθεση μετωπικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού εμφανίζουν τον κ. Αντ. Σαμαρά αποφασισμένο να μην πάρει ούτε αυτή τη φορά δημόσια θέση έναντι της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, όπως άλλωστε έπραξε και στον πρώτο γύρο. Είναι ωστόσο μάλλον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η πλειονότητα των συνεργατών και υποστηρικτών του προτιμά μια «μητσοτακική Ν.Δ. του Κυριάκου» από μια «καραμανλική Ν.Δ. του Βαγγέλη».

Δημόσια, μέχρι στιγμής, το έχει δηλώσει μόνον ο πρώην υπουργός Αδ. Γεωργιάδης. Οπως όλα δείχνουν, ο έτερος αποκλεισθείς από τον πρώτο γύρο, κ. Απ. Τζιτζικώστας, δεν θα προχωρήσει σε ανάλογη δήλωση δημόσιας στήριξης, αφήνοντας ουσιαστικά τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο, προκειμένου, όπως λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, να μην προκαλέσει τη… μοιραία σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή