Μαύρο Πιπέρι: Ελληνικά προϊόντα, με… φαντεζί «περιτύλιγμα»

Μαύρο Πιπέρι: Ελληνικά προϊόντα, με… φαντεζί «περιτύλιγμα»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κεντρικό δρόμο των Ανω Πετραλώνων, το  «Μαύρο πιπέρι» τραβά την προσοχή λόγω «εμφάνισης». Καλόγουστα φτιαγμένο, σε προδιαθέτει να μπεις και να ψωνίσεις.  Ιδιοκτήτες ο μηχανικός Περικλής Σίμωσης και η σύζυγός του, γεωπόνος, Βάσια Μουστάκα. Παλιά καφάσια, παλέτες, καραβόσχοινα και κόντρα πλακέ επιστρατεύτηκαν και μεταμορφώθηκαν από τον ίδιο τον Περικλή σε ράφια και προθήκες. Ένα παλιό ψυγείο-βιτρίνα μπακάλικου, μια σκαλιστή ξύλινη πόρτα με το οικόσημο του πρώην ιδιοκτήτη της και άλλα ρετρό αντικείμενα, όπως ζυγοί, ραδιοφωνάκια, παλιά κουτιά από κονσέρβες και μια ’70s μαυρόασπρη τηλεόραση, συνέθεσαν, στον αντίποδα του μοδάτου βιομηχανικού ντιζάιν, ένα σκηνικό με country αισθητική που παραπέμπει σε φάρμα. Αυτά ως προς το περιτύλιγμα. Στην ουσία τώρα, που είναι τα προϊόντα που θα βρούμε εκεί.

«Αναζητήσαμε μικρές οικοτεχνίες και βιοτεχνικές μονάδες», λέει ο Περικλής. Και είναι όντως έτσι. Καλά άλευρα και ζυμαρικά από ζέα, βρόμη και σίκαλη από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, ζυμαρικά του «Πετρόμυλου» και της «Αγροζύμης» σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων -εξαιρετικές οι φωλιές με βασιλικό και σκόρδο και τα λαζάνια με μελάνι σουπιάς-, αλλαντικά του Μιράν, του Σαρήμπογια (Sarry), και τα βουβαλίσια του Μπόρα. Τυριά από διάφορους μικρούς αλλά γνωστούς παραγωγούς όπως το τυροκομείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο, κασέρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα Παραμυθιάς, το χιώτικο κατσικίσιο μαστέλο. Γλυκές λιχουδιές και μεζέδες της Γιαμ, θαυμάσιο φιστικοβούτυρο από τις Σέρρες και ωραία μανιτάρια από τη «Δίρφυς».

Μαύρο Πιπέρι: Ελληνικά προϊόντα, με… φαντεζί «περιτύλιγμα»-1

Η νοσταλγική αίσθηση παλιού μπακάλικου τονίζεται και από τον καφέ του Λουμίδη, που κόβεται επιτόπου, τα χύμα και καλής ποιότητας μπαχαρικά και όσπρια (φάβα Πρεβέζης, φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης κ.ά.), όσο και από την πολύ εύστοχη προσθήκη της αμφιθεατρικής κατασκευής με καφάσια μαναβικής φίσκα στα φρούτα και ζαρζαβατικά της εποχής.

Η επιλογή τους γίνεται προσεκτικά, κυρίως από τη Βάσια (λόγω ειδικότητος), και όλα τα προϊόντα προέρχονται από Ελληνες παραγωγούς. Κατά καιρούς θα βρούμε, μεταξύ άλλων, και πιπερίτσες τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο, πατάτες Νάξου κ.λπ. Στα τραπεζάκια που προστέθηκαν ανάμεσα στα ράφια και στις προθήκες του παντοπωλείου, αλλά και στο χαριτωμένο πατάρι τους, μπορεί κανείς να απολαύσει τσίπουρο Τυρνάβου Πείριθον από Μοσχάτο Αμβούργου, αλλά και κρασί σε ποτήρι, μαζί με τυράκια, αλλαντικά κι άλλους μεζέδες από τα ψυγεία τους, και μαζί και λίγες ζεστές λιχουδιές. 

Μαύρο Πιπέρι,

Τριών Ιεραρχών 135, Ανω Πετράλωνα,

Τηλ. 210-34.11.474

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή