Ταχίνι και άλλα βούτυρα καρπών: οι 20+ επιλογές του Γαστρονόμου

Ταχίνι και άλλα βούτυρα καρπών: οι 20+ επιλογές του Γαστρονόμου

Τα τρώμε στο πρωινό μας, τα βάζουμε και στο φαγητό!

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τι θα αλείψουμε το ψωμί μας αντί για βούτυρο; Με αφορμή τηn περίοδο της Σαρακοστής δοκιμάσαμε δεκάδες ταχίνια, φυστικοβούτυρα, φουντουκοβούτυρα και άλλα ενδιαφέροντα βούτυρα καρπών που κυκλοφορούν στην αγορά και επιλέξαμε τα αγαπημένα μας. Δεν είναι μόνο έξοχες εναλλακτικές αλλά προϊόντα που αξίζει να γευτούμε είτε νηστεύουμε είτε όχι.

Το ταχίνι να είναι ολικής

Yπερπολλαπλάσια νοστιμιά και όλη, μα όλη η ουσία. Κερδίζει κατά κράτος το ταχίνι όταν είναι φτιαγμένο από σησάμι ολικής άλεσης, σε σχέση με το πιο χλωμό αδερφάκι του από αποφλοιωμένα σουσάμια. Άν είναι μάλιστα και καβουρδισμένο, τότε μιλάμε για μια βόμβα νοστιμιάς, πανύψηλης θρεπτικής αξίας. Στις επανειλημμένες γευστικές δοκιμές μας ξεχωρίζουμε σταθερά τα ταχίνια από τον Θύσανο (Συν άλλοις, 4 Εποχές, Καταλαχού) με δικής τους καλλιέργειας καστανό σουσάμι, τα χρυσαφένια ταχίνια από το Krios (Καταλαχού, Evroshop.gr) και από την εταιρεία Σάμυθος (υπέροχο και αυτό με βιολογικό μέλι) (Samythos.gr, 4 Εποχές, Θανόπουλος, Evroshop.gr), που αμφότεροι καλλιεργούν χειρωνακτικά τα δικά τους βιολογικά σουσάμια ποικιλίας Έβρου.

Έξοχα και τα ταχίνια Φλώρου (Μανδραγόρας, Δίκταμο, Καταλαχού) με τα καβουρδιστά αρώματα, που παράγονται με σουσάμια μακεδονίτικα, ψημένα σε ξυλόφουρνο, στη Μεσορόπη Καβάλας, τα ταχίνια της ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ. Μυρωδάτο (e-shop www.mirodato.com, Καταλαχού, Συν Άλλοις, Ελληνικά Καλούδια), που παράγονται από ντόπια σουσάμια χειροσυλλογής στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπως ξεχωριστά και σταθερά νόστιμα είναι και τα εβρίτικα μεστά ταχίνια του Γιαχανά (Evroshop.gr και Εbloko.gr) από ντόπια σουσάμια Ορεστιάδας. Άξίζει επίσης να αναζητήσετε το μυρωδάτο και βουτυρένιο ταχίνι της χαλβαδοποιίας Λουκάς (Καταλαχού, Καφεκοπτείο Άντώνης Λουμίδης), το βελούδινο και μεστό του Αργουδέλη από τα Καμίνια (Πρατήριο Άργουδέλη, Καφεκοπτεία Λουμίδη, Γαλακτοπωλεία Δημητρίου) και το σοκολατί ταχίνι του Αχιλλαδέλη (Περί Λέσβου, Ελληνικά Καλούδια) από τη Λήμνο. Έξοχα ταχίνια βγάζουν επίσης οι χαλβαδοποιοί Παπαγιαννόπουλος (Μανδραγόρας, Nora’s deli) στον Βόλο και Τρικαλινός Μάτης (Aλεξανδρής).

Φυστικοβούτυρο σε ελληνική μετάφραση

Από τους πρώτους που έβγαλαν φυστικοβούτυρο στην Ελλάδα και μας έδωσε να καταλάβουμε τον λόγο που οι Αμερικανοί ξετρελαίνονται με αυτό, είναι η εταιρεία Γιαχανάς. Εξακολουθεί να βγάζει ένα από τα νοστιμότερα, ελκυστικό, στην απόχρωση της μόκας, με γεύση χτυπητή από φρεσκοκαβουρδισμένα φυστίκια Σερρών. Άπό τις Σέρρες και οι επτά διαφορετικές, έκτακτες εκδοχές φυστικοβούτυρου της εταιρείας Ελληνικός Καρπός (Ελληνικά Καλούδια, Γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδη, Μπαλάσκας), που είναι μια σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και μεταποίησης αραχίδας. Πολύ νόστιμο φυστικοβούτυρο με καραμέλα βγάζει και η εταιρεία Καγιάς (Ελληνικά Καλούδια) από τη Βαμβακούσσα Σερρών. Με ακατέργαστο κακάο και θαλασσινό αλάτι ετοιμάζει τη δική της εκδοχή η χιώτικη Kiss the Earth (4 Εποχές, Nora’s deli, Περί Λέσβου, My Market), που χρησιμοποιεί και αραχίδες Καλαμάτας, ενώ από φυστίκια Άμμουδιάς Σερρών είναι το φυστικοβούτυρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Μυρωδάτο. Η βιοτεχνία Μπάρδα παράγει δικό της φυστίκι στον θεσσαλικό κάμπο και φτιάχνει ένα υπέροχο, τραγανό φυστικοβούτυρο σε διάφορες εκδοχές (Καταλαχού, Φρουτεμπορική Μυλωνά, Ελληνικά Καλούδια). Νόστιμα και με πλούσια γεύση είναι και τα φυστικοβούτυρα δύο ξηροκαρπάδικων: του Carpo στην Άθήνα, από αράπικο και από κελυφωτό φυστίκι, και του Χαρίλαου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χρησιμοποιεί καρπό από τις Σέρρες. Τέλος, στο ζαχαροπλαστείο Ourse της Γλυφάδας φτιάχνουν μια καταπληκτική πραλίνα με μία πρέζα αλάτι, με συνταγή του ζαχαροπλάστη Σπύρου Πεδιαδιτάκη και φυστίκια από παραγωγό της Aίγινας.

Σπέσιαλ αμυγδαλοβούτυρα, λιμπιστικά φουντουκοβούτυρα

Τόσο νόστιμο που δεν θες να τελειώσει το βούτυρο από αναποφλοίωτα αμύγδαλα Καβάλας του Γιαχανά. Τέλειο και το τραγανό αμυγδαλοβούτυρο με αναποφλοίωτους καρπούς από τον συνεταιρισμό Μυρωδάτο των αμυγδαλοπαραγωγών του Κιλκίς, αλλά και η τραγανή εκδοχή των The Nutlers (Ελληνικά Καλούδια, Yoleni’s) με λευκό αμύγδαλο βολιώτικο. Λαίμαργα τρώγονται τα εθιστικά φουντουκοβούτυρα με κακάο της Kiss the Earth και το αντίστοιχο ρευστό της Wild Souls (κατάστημα Wild Souls), σκέτη λιχουδιά είναι αυτό με τα καβουρδισμένα φουντούκια ανάμεικτα με πικρή σοκολάτα και καραμέλα, που φτιάχνει η Nutorious (Γαλακτοπωλείο Λακαφώσης, Benito, Madonna Upper Market) στη Σάμο, ενώ η απαλή Vegalina Kakau Worship (Καταλαχού, 4 Εποχές, Καφεκοπτείο Άντώνης Λουμίδης, Black Pepper) με διαλεχτά φουντούκια Τουρκίας, φανταστικό κακάο σε σκόνη από το Περού και ζάχαρη καρύδας είναι απλώς υπέροχη. Ο βραβευμένος με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου ξηροκαρπάς Χαρίλαος σκίζει και στα βούτυρα από καρύδια και κάσιους, ενώ θαυμάσιο είναι και το ανάμεικτο βούτυρο από αμύγδαλα, φουντούκια, χουρμάδες και κακάο της Latomi Farm (Ελληνικά Καλούδια, Οι συμπέθεροι, Ψωμοτύρι).

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή