Γεύση από Ελλάδα, με ολοκληρωμένες εμπειρίες

Γεύση από Ελλάδα, με ολοκληρωμένες εμπειρίες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακινούν ελαφρώς το ποτήρι, οσφραίνονται το περιεχόμενό του, κλείνουν τα μάτια και καταπίνουν ηδονικά δύο γουλιές Σαββατιανό. Δεκαεπτά Αμερικανοί φοιτητές ΜΒΑ συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους ακολουθούν πιστά τις οδηγίες οινογνωσίας στο κτήμα «Κοκοτού», στη Σταμάτα. «Για τους περισσότερους από εμάς είναι η πρώτη φορά που πίνουμε ελληνικό κρασί» ομολογεί στην «Κ» η 25χρονη Justine, «στην Αμερική βρίσκουμε κυρίως κρασιά από την Καλιφόρνια, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Γαλλία ή την Ιταλία». Για την ίδια, που δηλώνει ενθουσιασμένη από το ελληνικό –και δη αττικό– κρασί και σπεύδει να προμηθευτεί για το σπίτι, η διαφορά είναι ειδοποιός. «Εχει πολύ έντονη γεύση και μπορεί κανείς να διακρίνει τα συστατικά του». Οι γεύσεις που ακολουθούν την οινική δοκιμή διά χειρός Κατερίνας Ρεμούνδου και όλης της ομάδας του Delitopia-Tailor Made Cuisine, είναι εξίσου ιδιαίτερες – τυριά ΠΟΠ, ραδίκια βραστά, γιουβέτσι κ.ά.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Endicott College βρέθηκαν για μια βδομάδα στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Alba Business School. Είχαν, λοιπόν, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από Ελληνες καθηγητές, να ξεναγηθούν στη σύγχρονη Αθήνα, να γνωρίσουν εκπροσώπους της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας (coco mat, apivita, arianthi, chic greek gifts, erasmus greece, lommer bags), αλλά και να συνομιλήσουν με συνομηλίκους τους. «Εξεπλάγην που ζουν ακόμα στα πατρικά τους σπίτια» αναφέρει η 25χρονη Stefanie, «εμείς το αργότερο μετά το πτυχίο, βρίσκουμε δουλειά και μετά δικό μας σπίτι». Κατά τη συζήτηση, βέβαια, αντιλήφθηκε η νεαρή Αμερικανίδα την ελληνική πραγματικότητα, «ότι δηλαδή παραμένετε με τους γονείς σας, συνεχίζετε τις σπουδές όσο πάει, απουσία θέσεων εργασίας». Στις θετικές της, πάντως, εντυπώσεις, συγκαταλέγει, «τη γλωσσομάθειά σας, το καθαρό μετρό σας και φυσικά… τον Παρθενώνα».

«Η Ελλάδα ως χώρα συμβολίζει και περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές πτυχές, τα οποία προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στο εκάστοτε group ταξιδιωτών» εξηγεί στην «Κ» η κ. Σίσσυ Στρανομίτη, ιδρύτρια του Delitopia και επικεφαλής του πρότζεκτ Greece Handcrafted, που δημιουργεί ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι οποίες συνδυάζουν γαστρονομία, πολιτισμό και ψυχαγωγία. «Λαμβάνουμε υπ’ όψιν το προφίλ, την ηλικία και τα ειδικά ενδιαφέροντα κάθε ομάδας» επισημαίνει η ίδια, «για Νοτιοαφρικανούς φοιτητές είχαμε οργανώσει Regatta στην Αίγινα, για Ινδούς managers τουρ στην Αθήνα, με έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο και τα… κοσμήματα». Αποκορύφωμα αυτής της επίσκεψης υπήρξε το street photography tour στο κέντρο της πόλης. «Η Αθήνα ενδείκνυται για φωτογραφία δρόμου χάρη στο χρώμα, την επαναληπτικότητα, ακόμα και την εναλλαγή λευκού και γκρι στα πλακάκια» σημειώνει η κ. Στρανομίτη. Η ομάδα των φοιτητών με επικεφαλής τον φωτογράφο κ. Γιώργο Τζιτζίκο ξεκίνησαν από το Μοναστηράκι, συνέχισαν στην Ηφαίστου, πέρασαν έξω από την Αρχαία Αγορά, ανέβηκαν στην Πνύκα, κατηφόρισαν στον πεζόδρομο του Θησείου κ.α.

Βέβαια, οι περιπλανώμενοι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τους διαδηλωτές και τις απεργίες της περασμένης εβδομάδας. «Περιμέναμε υπομονετικά το τραμ που απεργούσε και στο πλάι μας ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που μας μίλησε και μας ζήτησε συγγνώμη για την κατάσταση» περιγράφει η Tg Hanratty, που διδάσκει Business στο εν λόγω πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Είχα έρθει ακριβώς πριν από έναν χρόνο στην Αθήνα με φοιτητές μου, ήταν η βδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου» θυμάται η καθηγήτρια, «τότε η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική, επικρατούσε ευφορία και προσμονή, τώρα νιώθω παντού ένταση». Η ίδια, πάντως, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη. «Εχουμε περάσει και εμείς οικονομική κρίση, από την οποία διδαχθήκαμε πολλά» διευκρινίζει η Tg Hanratty, που εντοπίζει πολλά κοινά μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων σε επίπεδο νοοτροπίας. «Αγαπάμε και οι δύο την ιστορία, την οικογένεια και το… φαγητό» απαντά, «ενώ είμαστε εξίσου εξωστρεφείς και περήφανοι για την εθνικότητά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή