Ενδιαφέρον από το fund KKR για τα ακίνητα της «Μπάμπης Βωβός»

Ενδιαφέρον από το fund KKR για τα ακίνητα της «Μπάμπης Βωβός»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις με μεγάλα fund, όπως το KKR, για την πώληση των ακινήτων της «Μπάμπης Βωβός» είναι οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον αφορά το ακίνητο του Βοτανικού, το οποίο περιήλθε στις τράπεζες, αλλά και άλλα ακίνητα της άλλοτε κραταιάς τεχνικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό private equity KKR (Kohlberg Kravis Roberts), που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς, διατηρεί το ενδιαφέρον του για την τοποθέτησή του στην ελληνική αγορά ακινήτων και την εξαγορά του ακινήτου στον Βοτανικό, το οποίο στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης, αποσχίστηκε και μεταφέρθηκε σε ξεχωριστή εταιρεία.

Οι συζητήσεις των δύο βασικών πιστωτριών τραπεζών με το KKR γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των οφειλών της εταιρείας συνολικού ύψους 272,2 εκατ. ευρώ, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο και τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθεί ο δανεισμός της εταιρείας.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης το ημιτελές -λόγω της απόφασης του ΣτΕ- από το 2009 ακίνητο του Βοτανικού εισφέρεται και ανήκει εξ ολοκλήρου στην «Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα Ανώνυμος Εταιρεία». Η κίνηση της απόσχισης και μεταφοράς στη νέα εταιρεία, αποσκοπεί στη ρύθμιση των απαιτήσεων της εταιρείας προς τις δύο τράπεζες, Alpha και Πειραιώς ύψους 153,1 εκατ. ευρώ και 113,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η Alpha Bank εκπροσωπεί το 25% του συνόλου των απαιτήσεων της εταιρείας Μπάμπης Βωβός και το 48% των ενέγγυων, ενώ η τράπεζα Πειραιώς το 18,7% του συνόλου και το 35,6% των ενέγγυων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο τράπεζες είναι κάτοχοι του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας «Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα Ανώνυμος Εταιρεία» σε ποσοστό 50% η καθεμία, έναντι συνολικού τιμήματος 23,8 εκατ. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η απόσχιση συνοδεύθηκε με τη μεταφορά από τη μητρική εταιρεία στη νέα θυγατρική του δανεισμού της Βωβός από τις δύο τράπεζες, συνολικού ύψους 96,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία μεταβιβάζει έτσι το ακίνητο του Βοτανικού αντί συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ (96,2 + 23,8 εκατ. ευρώ), εξοφλώντας τη συνολική οφειλή προς την Alpha Bank, καθώς και τμήμα της οφειλής που προκύπτει από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου. Τμήμα της τελευταίας οφειλής ύψους 27,4 εκατ. ευρώ διαγράφεται, ενώ ποσό 8,8 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί από το ισόποσο τίμημα της πώλησης των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, τα οποία θα αγοραστούν από την Alpha Bank ή από εταιρεία που η τελευταία θα υποδείξει. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο -εφορία και ταμεία- ύψους 18 εκατ. ευρώ περίπου.

Να σημειωθεί ότι η KKR διαχειρίζεται κεφάλαια 100 δισ. δολ. και έχει εμπλακεί, μεταξύ άλλων, στη διάσωση της ισπανικής εταιρείας Uralita, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οικοδομικών υλικών της Ισπανίας. Την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε μια πολύ πιο σύνθετη εταιρεία που δανείζει η ίδια απευθείας σε εταιρείες, επενδύει, συμβουλεύει και γίνεται ανάδοχος σε μετοχικές ή ομολογιακές εκδόσεις για λογαριασμό πελατών της. Ιδιαίτερα μετά το 2009, η KKR, μαζί με άλλα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως η Blackstone και η Ares, έχει μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τους ισολογισμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή