Προβλήματα στην ανακύκλωση

Προβλήματα στην ανακύκλωση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου τα μισά από τα συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης έχουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα μεγαλύτερα από αυτά διατηρούν «αδρανή» σημαντικά αποθεματικά, ενώ κάποια αναπτύσσουν παράλληλα και επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που πρόκειται τον επόμενο μήνα να καταλήξει σε νομοθετική πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης και της σχέσης τους με το κράτος.

Τις προθέσεις του ΕΟΑΝ εξέφρασε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρός του Δημήτρης Πολιτόπουλος. Οπως εκτίμησε, περί τα μισά από τα 22 συστήματα ανακύκλωσης (τα οποία ιδρύουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έναν χώρο για τη διαχείριση ειδικών κατηγοριών αποβλήτων, όπως τις συσκευασίες, τις μπαταρίες, τις λάμπες κ.λπ.) είναι προβληματικά. «Δεν εννοώ ότι πρέπει να κλείσουν, αλλά να υπακούν στους κανόνες», ανέφερε. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης που να έχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η συλλογή και μεταφορά αποβλήτων, ανέφερε, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένο συλλογικό σύστημα. «Επίσης, τα συστήματα έχουν πολύ μεγάλα αποθεματικά, για παράδειγμα η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) έχει διαθέσιμα 29 εκατ. ευρώ». Ερωτώμενος για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση (ένα από τα συστήματα συλλογής συσκευασιών στο οποίο ο ΕΟΑΝ έχει αφαιρέσει δύο φορές την άδεια λειτουργίας), ο κ. Πολιτόπουλος απάντησε ότι η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του είναι ευθύνη του υπουργού Περιβάλλοντος, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Πρέπει γενικά να επαναδιατυπωθεί η σχέση του κράτους με τα συστήματα ανακύκλωσης», υποστήριξε, αναφέροντας ότι ο ΕΟΑΝ ετοιμάζει σχετική νομοθετική πρόταση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Τον ΕΟΑΝ απασχολεί και η διαχείριση των αποβλήτων από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές (λέμβοι, σωσίβια κ.λπ.). Οπως ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος, έχουν γίνει επαφές με εργοστάσιο στην Ιταλία για τη διαχείριση των λεμβών, αλλά το ποσό είναι μεγάλο (500 ευρώ/τόνο). Για τα σωσίβια τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς αποτελούνται από 4-5 διαφορετικά υλικά.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί πιλοτικό πρόγραμμα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στη Σαντορίνη και την Τήνο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη διανομή πάνινων σακουλών στους κατοίκους από τον ΕΟΑΝ, τη συνεννόηση με τους καταστηματάρχες των νησιών για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας και την πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Το πρόγραμμα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν πυξίδα για τις μεθόδους μείωσης της πλαστικής σακούλας σε επίπεδο χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει (βάσει κοινοτικού κανονισμού) είτε να να λάβει μέτρα μείωσης της σακούλας τον Νοέμβριο του 2016 ή να αποφασίσει τη χρέωσή τους από τα καταστήματα από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή