Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, εκκινεί νέα διαδικασία για την κτηματογράφηση

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, εκκινεί νέα διαδικασία για την κτηματογράφηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη διετή εκκρεμότητα της 4ης γενιάς κτηματογράφησης έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Ο σχετικός διαγωνισμός, το αποτέλεσμα του οποίου υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε «στηθεί», ακυρώθηκε χθες και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για την επαναπροκήρυξή του. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα και οι μελετητικές εταιρείες να μην επιδοθούν… σε νέο πόλεμο ενστάσεων και προσφυγών, που θα απομακρύνει περαιτέρω το έργο από τον στόχο ολοκλήρωσής του το 2020.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» (7/2/16), ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε λάβει εδώ και ένα μήνα την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, έπειτα από σχετική εισήγηση της ΕΚΧΑ. Αιτία δεν ήταν άλλη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς προέκυπτε ότι υπήρξε «συνεννόηση» ανάμεσα στα συμμετέχοντα μελετητικά γραφεία, ώστε να αποκλειστούν δύο συγκεκριμένες εταιρείες ισπανικών συμφερόντων (που διεκδίκησαν τις 6 από τις 28 μελέτες του προγράμματος).

Η λήψη της απόφασης ωστόσο μετατέθηκε δύο φορές: η πρώτη προκειμένου να ενημερωθούν οι επαγγελματικοί/επιστημονικοί φορείς που σχετίζονται με την κτηματογράφηση (λ.χ. μελετητές, τοπογράφοι) και η δεύτερη προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΕΚΧΑ θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν σε διαβούλευση (για λίγες ημέρες) τα τροποποιημένα τεύχη του διαγωνισμού, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι βασικές αλλαγές. Οπως αποκάλυψε η «Κ» (25/2/16), οι βασικές αλλαγές θα είναι οι εξής:

• Η κτηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί σε μια φάση (δηλαδή όλες οι περιοχές θα κτηματογραφηθούν ταυτόχρονα) αντί σε τρεις φάσεις, προκειμένου να παραμείνει εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης του 2020.

• Θα ιδρύεται μόνο ένα γραφείο κτηματογράφησης ανά νομό (περιφερειακή ενότητα).

• Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά, στη σελίδα της ΕΚΧΑ (αντί για το τοπικό δημαρχείο ή γραφείο κτηματογράφησης).

• Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού θα είναι μειωμένος κατά 18% (450- 460 εκατ. ευρώ).

• Τέλος, όταν ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση μιας περιοχής, το κτηματολόγιο θα τίθεται αυτόματα σε λειτουργία (αντικαθιστώντας τα υποθηκοφυλακεία), με τις ιδιοκτησίες εκείνες για τις οποίες δεν θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές. Οι υπόλοιπες θα προστίθενται σταδιακά, μετά την εκδίκασή τους.

Τα ζητούμενα, πάντως, για την ΕΚΧΑ είναι πολλά:

Πρώτον, να διασφαλίσει τη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Δεύτερον, να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα την εξέταση των φακέλων των υποψηφίων και την κατακύρωση του διαγωνισμού. Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί πάντα η στάση των μελετητών, καθώς αν επιδοθούν σε «πόλεμο» προσφυγών και ενστάσεων το έργο θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή