Το νέο στοίχημα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Το νέο στοίχημα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη συνάντηση έχει σήμερα η νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την Τράπεζα Πειραιώς, για να επιβεβαιώσει και επισήμως την αποδοχή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το σχέδιο είναι προϊόν διαβουλεύσεων της τράπεζας με την προηγούμενη διοίκηση, υπό την προεδρία του Γιώργου Λάντζα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λάντζας, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γιαννακίδης και δύο ακόμα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας παραιτήθηκαν προ ολίγων εβδομάδων, μη αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις που έθετε η Πειραιώς για να παρέχει νέα χρηματοδότηση στην πολύπαθη ΕΒΖ.

Η υιοθέτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητη ώστε να αποδεσμεύσει άμεσα η Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των τευτλοπαραγωγών για την (πενιχρή) περυσινή «καμπάνια». Oπως αναφέρει στην «Κ» ο Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, από τα συνολικά οφειλόμενα, που έφταναν τα 8 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί πληρώθηκαν τα 2 πριν από τα Χριστούγεννα (η παραγωγή είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβριο) και άλλο 1 εκατ. «πριν από 4-5 μέρες». Με την περίοδο της σποράς, τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία, να έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Μπογιαννίδης αναφέρει ότι φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα, έναντι 57.000 πέρυσι. Η έκταση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες των ζαχαρουργείων – όπως λέει στην «Κ» ο γ.γ. Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, «για να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα εργοστάσιο χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 50.000 στρέμματα σε περίμετρο 100-150 χιλιομέτρων».

Ο κ. Μπογιαννίδης λέει ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες φέτος για τα τεύτλα, ενώ επίσης «πληρωθήκαμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση», ένα κοινοτικό πρόγραμμα που επιδοτεί τους τευτλοπαραγωγούς με 53 ευρώ το στρέμμα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αναξιοπιστία της εταιρείας και της κυβέρνησης αποθάρρυναν πολλούς. Στη συνάντηση των παραγωγών με τους αρμόδιους υπουργούς (Σταθάκης, Αποστόλου) πριν από τα μέσα Μαρτίου, «μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούμε σε μία βδομάδα. Τι να πιστέψω εγώ μετά;» διερωτάται ο πρόεδρος των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι παραγωγοί προχώρησαν στις αρχές Απριλίου σε πολυήμερη κατάληψη του εργοστασίου στον Πλατύ Ημαθίας – το βασικό ζαχαρουργείο της εταιρείας.

Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΒΖ ενίστατο σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως την πώληση των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία. Η νέα διοίκηση αποδέχθηκε πλήρως το σχέδιο, που περιλαμβάνει μείωση μισθολογικού κόστους κατά 30% μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών και την αγορά των τεύτλων από τους παραγωγούς σε χαμηλότερες τιμές.

Εκταμίευση

Η απόφαση του Δ.Σ. πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Πειραιώς, αν ο βασικός μέτοχος –ο εκκαθαριστής της «κακής» Αγροτικής– διαβεβαιώσει εγγράφως ότι στηρίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα μπορέσει να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η εκταμίευση των 5 εκατ. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση –άλλα 7 εκατομμύρια– θα δοθεί τμηματικά: 3 από τα έσοδα που θα εισπράξει η Πειραιώς πωλώντας τα ακίνητα της ΕΒΖ και άλλα 4 από τα έσοδα πώλησης των ζαχαρουργείων της Σερβίας.

Δυνητικά, με τη ρύθμιση των δανείων που θα μπορούσε σε βάθος δεκαετίας να οδηγήσει σε διαγραφή ώς και 90 εκ των 150 εκατ. που χρωστά η εταιρεία, με το επιτόκιο των υπολοίπων 60 να πέφτει στο 1,4%, η ΕΒΖ θα μπορούσε να επιστρέψει στην κερδοφορία (πέρυσι συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις). Ο εκκαθαριστής έχει προθεσμία να την πουλήσει ώς το 2020 και δεν αποκλείεται μία λιγότερο χρεωμένη και πιο «νοικοκυρεμένη» ΕΒΖ να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εν τω μεταξύ, όμως, πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, κατ’ αρχάς απέναντι στους προμηθευτές της πρώτης ύλης της, η εμπιστοσύνη των οποίων «έχει διαρραγεί», όπως παραδέχεται ο κ. Ζαφείρης. «Χρωστάμε παντού – για πετρέλαιο, λιπάσματα, σε γεωπόνους», λέει ο κ. Μπογιαννίδης. Η νέα διοίκηση, ισχυρίζεται, υποσχέθηκε να βοηθήσει με την προμήθεια λιπασμάτων. Είναι μια αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή