Λιγότερη αιθαλομίχλη, μόνιμη παρουσία

Λιγότερη αιθαλομίχλη, μόνιμη παρουσία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμη κάτοικος πρωτευούσης είναι πλέον η αιθαλομίχλη. Αν και τον περασμένο χειμώνα το φαινόμενο ήταν σχετικά ηπιότερο, οκτώ στους δέκα Αθηναίους δηλώνουν ότι αντιλήφθηκαν και φέτος την έντονη οσμή καπνού. Μάλιστα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στη Δυτική Αττική δηλώνει πως η δυσάρεστη μυρωδιά προερχόταν από άλλα καμένα υλικά, σε αντίθεση με τους κατοίκους των βορειοανατολικών συνοικιών της πρωτεύουσας, που αντιλήφθηκαν τη μυρωδιά καμένου ξύλου.

Η έρευνα γνώμης πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Χατζηδάκη, δρ χημικό μηχανικό, με πολυετή θητεία στο αντικείμενο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το δείγμα ήταν μικρό (318 άτομα), αλλά ενδεικτικό της κατάστασης:

• Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες αντιλήφθηκαν πρόβλημα οσμής (καμένου ξύλου ή άλλου υλικού), γεγονός που τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο η ατμόσφαιρα ήταν και φέτος το χειμώνα επιβαρυμένη. Μάλιστα, 4 στους 10 δήλωσαν πρόβλημα πολύ βαριάς οσμής.

• Το 32% των ερωτηθέντων στη Δυτική Αττική αντιλήφθηκε μιαν απροσδιόριστη οσμή, διαφορετική από εκείνη του καμένου ξύλου. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την καύση ακατάλληλων υλικών (μελαμίνες, βερνικωμένα ξύλα).

• Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αιθαλομίχλη ήταν ιδιαίτερα οχληρή (λ.χ. ερεθισμός στα μάτια, δυσφορία).

• Ο μεγάλος αριθμός κενών διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες (Αγιος Παντελεήμονας 31%, Πατήσια 24%, Κυψέλη 20%) επηρεάζει τη χρήση κεντρικής θέρμανσης, άρα επιδεινώνει το πρόβλημα.

«Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, λόγω των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών και της μικρής μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης. «Η προβλεπόμενη αύξηση του ειδικού φόρου, αντί να οδηγήσει σε περισσότερα δημόσια έσοδα, θα οδηγήσει στη συρρίκνωσή τους, με παράλληλη αύξηση της χρήσης στερεών καυσίμων για θέρμανση. Η εμπειρία των ετών 2012-2014 δεν πρέπει να αγνοείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή