ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη δυνατότητα να υλοποιηθεί μια φιλόδοξη αρχιτεκτονική παρέμβαση σε υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παρέμβαση αφορά την περιοχή της πλατείας Θεάτρου, με το υπουργείο να εγκρίνει τις πεζοδρομήσεις και τις άλλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που προτάθηκαν μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το 2010. Επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη εφαρμογής της πρότασης.

Το 2009 - 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (η οποία δυστυχώς έχει πλέον καταργηθεί), πραγματοποίησε σειρά αρχιτεκτονικών διαγωνισμών –κατά κύριο λόγο– για την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτούς, προεξάρχουσα θέση κατέχει ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 2010 για την πλατεία Θεάτρου.

Η επιλογή ήταν βάσιμη: η περιοχή, σε μικρή απόσταση από την Ομόνοια, είχε (και εξακολουθεί να έχει) υποβαθμιστεί, αποτελώντας κατά διαστήματα κομμάτι της «μαύρης τρύπας» του κέντρου της πρωτεύουσας. «Τα παρατηρούμενα φαινόμενα υποβάθμισης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολεοδομική και αρχιτεκτονική προσέγγιση, αλλά απαιτούν πολυεπίπεδες λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη μέτρα και ρυθμίσεις κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα», αναφέρει σε έκθεσή της η ΕΑΧΑ. «Oμως η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής είναι από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περιοχή και αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναστροφή της εικόνας της περιοχής και προϋπόθεση για την αλλαγή της χρήσης σε σημαντικά κτίρια της πλατείας (Διπλάρειος, κτίριο Σαμούρκα κ.λπ.)». Το 2010 η ΕΑΧΑ πραγματοποίησε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 31 αρχιτέκτονες και γραφεία. Η πρόταση που πήρε το α΄ βραβείο (Ματθαίος Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή) «πρότεινε τη δημιουργία ενός μικρού, κρυμμένου κήπου που βρίσκεται ως εξαίρεση στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης, που έχασε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα την επαφή και την ουσία του αστικού τοπίου», όπως ανέφερε τότε η ΕΑΧΑ. Οι αρχιτέκτονες πρότειναν την πλήρη πεζοδρόμηση των οδικών προσβάσεων στην πλατεία, με μόνη εξαίρεση μια διαδρομή για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τροφοδοσίας. Στη μελέτη προβλεπόταν και η ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής: η σήμανση των ιχνών του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή που διασχίζουν την περιοχή.

Το 2012 το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ενέκρινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας στην περιοχή της πλατείας Θεάτρου, όμως η υπόθεση έμεινε εκεί. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο η τροποποίηση εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επόμενο βήμα θα είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης της παρέμβασης, προκειμένου το έργο να είναι ώριμο προς δημοπράτηση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ