Φέσσας: «Αύξηση φορολογίας, εισφορών καταδικάζει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας»

Φέσσας: «Αύξηση φορολογίας, εισφορών καταδικάζει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ριζική διαφωνία του ΣΕΒ στην οικονομική πολιτική της αύξησης των φόρων διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», οι εργασίες του οποίου ανοίγουν αύριο. Επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι αυτό το μείγμα πολιτικής συμπιέζει –μέσω φορολογίας και εισφορών– τις πλέον παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει τη φορολογική βάση και δεν χτυπάει τη φοροδιαφυγή, δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δυστυχώς δεν επιτυγχάνει την πραγματική στήριξη των ασθενέστερων. «Με αυτό το μείγμα πολιτικής αποθαρρύνονται οι επενδυτές, ενώ αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει επιτέλους να προταχθούν έναντι των σκληρών αλλά και πιο εύκολων στη νομοθέτηση φορομπηχτικών μέτρων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ και υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη του ΣΕΒ στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και κάθε προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση. «Στον ΣΕΒ δεν έχουμε πολιτική ατζέντα. Δεν συμμετέχουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Ούτε ως σύμμαχοι ούτε ως αντίπαλοι», είπε και ανέφερε το παράδειγμα της συναίνεσης στην προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με την προσδοκία ότι θα έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Ιανουάριο, ως ένδειξη της στάσης υπευθυνότητας και συνέπειας έναντι των μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων.

«Ο στόχος της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει ξαναβγάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη βιομηχανία στο προσκήνιο.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις και σωστό μείγμα πολιτικής», τόνισε και σημείωσε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒ, έχουμε κάθε χρόνο 32 δισ. ευρώ αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου της χώρας και μόνο 18 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις, που σημαίνει ότι μόνο για να καλύψουμε τις αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου 100 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις τα επόμενα επτά χρόνια. Ο κ. Φέσσας προέταξε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική βιομηχανία στην ανάπτυξη και σημείωσε ότι, εάν η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς δείκτες, θα δημιουργηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή