Στο αμερικανικό fund Amerra Capital πωλήθηκε η «Ανδρομέδα»

Στο αμερικανικό fund Amerra Capital πωλήθηκε η «Ανδρομέδα»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ανδρομέδα» γίνεται η πρώτη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που πωλείται τελικά σε ξένο fund, μοντέλο το οποίο εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί και για τους δύο μεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου, τη «Σελόντα» και τον «Νηρέα». Χθες η Global Finance (συμφερόντων Αγγελου Πλακόπητα) ανακοίνωσε την πώληση του 90% της συμμετοχής της –τυπικά της συμμετοχής του South Eastern Europe Fund L.P. που συμβουλεύει αποκλειστικά η Global Finance– στο fund Amerra Capital Management LLC που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Αν και το τίμημα δεν έχει ανακοινωθεί, πηγές της αγοράς, τις οποίες επικαλείται η ξένη ιστοσελίδα με ειδίκευση στα θέματα ιχθυοκαλλιεργειών Undercurrent News, αναφέρουν ότι αυτό ανέρχεται σε ποσό οκταπλάσιο των κερδών της «Ανδρομέδας» για τη χρήση του 2015. Το 2014 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου ανήλθαν σε 6,5 εκατ., ενώ για τη χρήση του 2015 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά του αποτελέσματα. Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν το 2014 σε 111,8 εκατ.

Η «Ανδρομέδα» ιδρύθηκε το 1998, ενώ το 2006 περνάει στην Global Finance, η οποία αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Ανδρομέδας» μέσω του South Eastern Europe Fund L.P. (SEEF). Το 2008 η εταιρεία αποκτά τον όμιλο Acuimar στην Ισπανία, ενώ ξεκινάει παραγωγή στην Αλβανία. Το 2009 αποκτά τη Niordseas SL στην Ισπανία και ένα χρόνο μετά την Piscimar, επίσης στην Ισπανία. Το 2011 η «Ανδρομέδα» αποκτά τις εγχώριες εταιρείες «Καλυψώ», «Σαργοναύτες» και «Υδρόκοσμος», ενώ προχωρεί σε στρατηγική συμφωνία με την ισπανική Maremar. H «Ανδρομέδα» διαθέτει δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς, έναν στην Ελλάδα και έναν στην Ισπανία, επτά μονάδες εκτροφής (4 στην Ελλάδα, 2 στην Ισπανία και μία στην Αλβανία), τρία συσκευαστήρια (δύο στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία) κι ένα μεταποιητήριο στην Ισπανία.

Η Amerra Capital Management LLC ιδρύθηκε το 2009, αποτελεί θυγατρική της M.D. Sass-Macquarie Financial Strategies Management Company LLC και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στον κλάδο της γεωργίας. Από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει ολοκληρώσει 220 επενδύσεις με συνολική αξία άνω των 3 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή