Art Athina, αντανάκλαση της σύγχρονης αγοράς

Art Athina, αντανάκλαση της σύγχρονης αγοράς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας το δούμε λογικά. Ο Ελληνας σήμερα δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι, ούτε οικόπεδο. Ούτε αυτοκίνητο, βέβαια. Γιατί να μην επενδύσει στην τέχνη;». Συζητάμε με τον Αλέξη Κανιάρη, τον υπεύθυνο διοργάνωσης της Art Athina, της αθηναϊκής φουάρ, που ανοίγει σήμερα επισήμως για το κοινό, στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Ο θεσμός γίνεται 21 Μαΐων και αντέχει, παρά τα όποια προβλήματα. Οχι μόνον αυτό, αλλά τις τελευταίες δύο χρονιές στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις αναφορικά με τα οικονομικά του (κρατικές επιχορηγήσεις… γιοκ) και έχει δει την επισκεψιμότητά του να φτάνει τις 40.000 άτομα μέσα σε ένα τριήμερο.

Ο δραστήριος γιος του Βλάση Κανιάρη, που έχει επωμιστεί τη διοργάνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επίσης δεν το έχει βάλει κάτω, αλλά το πείσμα του κάνει τους Ελληνες και τους ξένους γκαλερίστες να τον εμπιστευτούν: «Τον Νοέμβριο μιλούσα με ξένες αίθουσες τέχνης και με ρωτούσαν εάν θα γίνει η διοργάνωση στο Φάληρο, μιας και στο γήπεδο στεγάζονταν μετανάστες. Τελικά πήγαν όλα καλά. Πιστεύω, πάντως, ότι αν το σχεδιάζαμε στρατηγικά, η Ελλάδα, αν και στην περιφέρεια της Ευρώπης, θα μπορούσε να έχει μια επιδραστική φουάρ με άνοιγμα προς την Ανατολή και την Ασία». Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μόλις περάσει το κατώφλι της έκθεσης είναι μία φωτογραφία του Γιώργη Λάππα, που έφυγε φέτος σε ηλικία 65 ετών, αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο κενό. Ακολουθεί μια εκπληκτική εγκατάστασή του (σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά) και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές αίθουσες τέχνης τιμούν τη μνήμη του συμπεριλαμβάνοντας μικρά γλυπτά του.

Περίπου 50 ελληνικές και ξένες γκαλερί (από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρο, Κορέα κ.α.) συμμετέχουν σε μια έκθεση που αντανακλά την παρούσα κατάσταση στην ελληνική αγορά τέχνης. Δεν βλέπει κανείς έργα που φιλοδοξούν να πιάσουν τιμές-ρεκόρ, όπως την εποχή των παχέων αγελάδων, πλην όμως πάντα υπάρχουν κάποια που μαρτυρούν ταλέντο, χαρισματικότητα, δροσιά, χιούμορ και ανατρεπτικότητα.

Στα συν της φετινής διοργάνωσης είναι και μια «τρυφερή» έκθεση σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου, που έχει κάνει εξαιρετική επιλογή από τη συλλογή έργων της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, όπως και το πρόγραμμα «Platforms», που επιμελείται για 4η χρονιά η Αρτεμις Ποταμιάνου. Οσο για τις συζητήσεις, η πιο ενδιαφέρουσα είναι σήμερα στις 7 μ.μ.: «Μπορεί η Αθήνα να γίνει Βερολίνο του Νότου;», με συντονίστρια την Κατερίνα Λυμπεροπούλου από το TheToc.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή