Βιομηχανική κάνναβη στη Βοιωτία

Βιομηχανική κάνναβη στη Βοιωτία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Απριλίου, μακριά από τα πολλά φώτα της δημοσιότητας και το κακό το μάτι, έσπασε μια γρουσουζιά σαράντα και πλέον χρόνων. Με τις ευλογίες της πολιτείας που άλλαξε επιτέλους τον νόμο και χορήγησε τις σχετικές άδειες, υπό πλήρη νομιμότητα αλλά χωρίς ιδιαίτερη επισημότητα, σπάρθηκε ξανά βιομηχανική κάνναβη σε ελληνικό έδαφος.

Οι πρωτοπόροι είναι ομάδα επτά επιχειρήσεων που συνέστησαν «Το Καννάβι», με στόχο την καλλιέργεια του φυτού για την παραγωγή προϊόντων όπως καλλυντικά και βρώσιμα έλαια από την έκθλιψη των σπόρων, τσάι από τα φύλλα, ίνες από τα στελέχη. Ο τόπος είναι ένα χωράφι οκτώ στρεμμάτων στη Βοιωτία.

Το σχέδιο κυοφορούνταν εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία, αλλά η νομοθετική σύγχυση μεταξύ βιομηχανικής (sativa) και ινδικής κάνναβης έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση. Ο δρόμος άνοιξε τον Μάρτιο του 2013 όταν ψηφίστηκε ο νόμος που εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη από τις ναρκωτικές ουσίες, επιτρέποντας την καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του. Μόνη προϋπόθεση, τα επίπεδα σε THC, της ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης, να μην ξεπερνούν το 0,2%.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια για την έκδοση της διευκρινιστικής ΚΥΑ, που εκδόθηκε τελικά τον φετινό Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι χρόνοι να είναι ασφυκτικοί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Τρέχαμε τελευταία στιγμή να προλάβουμε», λέει στην «Κ» ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης του Kannabishop της Ιπποκράτους, που συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο εγχείρημα. Δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει άλλη μία χρονιά. Το «Καννάβι» προμηθεύτηκε τελικά την ποικιλία Fedora 17, μια δοκιμασμένη, κλασική ποικιλία βιομηχανικής κάνναβης που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό. «Η πρώτη σπορά είναι στην ουσία πιλοτική», εξηγεί. «Σπείραμε αραιά αφήνοντας χώρο στο φυτό να αναπτυχθεί και να ξεδιπλώσει όλα του τα χαρακτηριστικά». Μέχρι στιγμής, όλα βαίνουν καλώς. Αλλωστε επί τόπου βρίσκονται οι γεωπόνοι της Real Farm, επίσης από τα ιδρυτικά στελέχη του σχήματος, μαζί με τον Πράσινο Πλανήτη και το Mystic Pizza. Η ομάδα συστάθηκε με τη λογική της καθετοποίησης. Τα μέλη μπορούν να καλύψουν όλα τα στάδια από το χωράφι ώς το ράφι.

Στον έναν μήνα, το φυτό έχει ήδη φτάσει στα πέντε εκατοστά ύψος, αλλά έως τα τέλη Αυγούστου, που θα γίνει η συγκομιδή, θα έχει φτάσει έως και τα πέντε μέτρα. Χτυπάμε όμως και κανά ξύλο, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια όσων ασχολούνται με τη βιομηχανική (ή αλλιώς κλωστική ή ήμερη) κάνναβη. «Είναι σημαντικό να κάνουμε προσεκτικά βήματα», λέει ο Αργύρης. «Η αίσθηση να βλέπεις το φυτό να μεγαλώνει μετά τόσα χρόνια προσμονής είναι μοναδική. Μην ξεχνάς όμως ότι έχουμε ζήσει ήδη δύο καταρρεύσεις στον “χώρο”». Αναφέρεται στο άνοιγμα 17 καταστημάτων Kannabishop μέσα σε δύο χρόνια στις αρχές του 2000, τα οποία άρχισαν το ένα μετά το άλλο να κλείνουν όταν άρχισαν οι ανώνυμες καταγγελίες στις αρχές για «διακίνηση ναρκωτικών», καθώς επίσης και στη μόδα του βιολογικού βαμβακιού που επίσης γνώρισε έκρηξη πριν από 8 χρόνια για να εξατμιστεί λίγο μετά. «Δεν θέλουμε να το ζήσουμε και τρίτη φορά».

Για τους ανθρώπους στο «Καννάβι» είναι σημαντικό ότι παράλληλα με τη δική τους προσπάθεια ξεκινούν και άλλες δύο σπορές σε Εύβοια και Κρήτη από την ομάδα Kannabio Hemp Cooperative, επίσης συνεργατικό σχήμα. «Εχει ιδιαίτερη σημασία το ότι και οι δύο ομάδες αποτελούνται από άτομα, επιχειρήσεις και συλλογικότητες που αγωνίστηκαν εδώ και χρόνια, ο καθένας με τον δικό του τρόπο για να επιστρέψει η βιομηχανική κάνναβη στην χώρα». Οπως τονίζουν, δεν είναι κλειστή ομάδα. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες, για την παροχή τεχνογνωσίας σε άλλους που θέλουν να μπουν στον χώρο, για μεγαλύτερες καλλιέργειες». Σημειώνεται ότι σε σπορά θα προχωρήσει και το ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με το

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με στόχο να δημιουργηθεί εθνική βάση δεδομένων για τη βιομηχανική κάνναβη, αλλά και να αξιολογηθούν οι ποικιλίες στα ελληνικά χώματα.

«Οτι χρειάζεται να εξηγώ σε όλο και λιγότερους τι είναι η βιομηχανική κάνναβη είναι πολύ σημαντικό για μένα», καταλήγει ο κ. Μουντζούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή