Ν.Δ.: Πενταετής θητεία της Βουλής

Ν.Δ.: Πενταετής θητεία της Βουλής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίπολο συνταγματικός λαϊκισμός – συνταγματική λογική εστιάζει για να δώσει το δικό του στίγμα έναντι της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. με τη χθεσινή δημοσίευση του προσχεδίου πρότασης του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι να αναδειχθεί η εργαλειοποίηση, σύμφωνα με τη Συγγρού, του συντάγματος από τον πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Πριν ο Αλ. Τσίπρας προλάβει να μιλήσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αναγκαίες θεσμικές τομές και να προαναγγείλει το άνοιγμα της συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία για τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να συστήσει ομάδα εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο αρμόδιος συντονιστής για την επεξεργασία και τη διαμόρφωση των προτάσεων της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση Κ. Τασούλας είχε δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό προσχέδιο της πρότασης της Ν.Δ.

Πρόκειται για το περίγραμμα των θέσεων που είχε παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και το οποίο συμπυκνώνεται γύρω από τη φιλοσοφία ότι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας και η αναβάθμιση των θεσμών θα συμβάλουν στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με τρόπο που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το προσχέδιο θα τεθεί σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα από τον κ. Τασούλα και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Συγγρού θεωρούν τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά μαζί με το πρόγραμμα του κόμματος από τη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη «θεσμική κορωνίδα» του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Οπως έλεγαν κομματικές πηγές, θα είναι ο θεσμικός μηχανισμός για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Και αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι ο μηχανισμός αυτός περνά απαραίτητα μέσα από συναινετικές λύσεις (θα συναινούσε, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων;). Εξάλλου, στη Συγγρού διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι ο κ. Τσίπρας θα ξεπεράσει τον εαυτό του σε λαϊκισμό στο θέμα της αναθεώρησης και θα εκμεταλλευθεί το ζήτημα, προκειμένου να συντηρεί την πεποίθηση ότι βασικά προβλήματα δεν επιλύονται επειδή δεν έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Βασικός άξονας των θέσεων που θα παρουσιαστούν είναι η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας «προσχηματικών» πολιτικών ελιγμών που έχουν ενίοτε οδηγήσει στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής. Ταυτόχρονα, προβλέπονται η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και ο εκσυγχρονισμός των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του, αλλά και η απεμπλοκή του από δικαστικές λειτουργίες που δεν του ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος του (κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών).

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής. Το προσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση του μονοπωλίου της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης και τη ριζική τροποποίηση του άρθρου 16, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT