Παράθυρο για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Παράθυρο για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, σε περίπτωση που δεν κριθεί αποτελεσματικό για τη μείωση των μεριδίων της στη λιανική και χονδρική αγορά το εργαλείο των δημοπρασιών, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που ικανοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή. Το σχέδιο για την εφαρμογή των δημοπρασιών ισχύος (μοντέλο ΝΟΜΕ) που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, περιλαμβάνει προσθήκη που προβλέπει ότι :«σε περίπτωση που οι αναπροσαρμοζόμενες ποσότητες δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την αγορά, εναλλακτικά δομικά μέτρα θα ληφθούν, ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο εξάμηνο από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς». Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ως εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι δημοπρασίες, υπήρχε στη συμφωνία του Αυγούστου, αλλά όχι και στο Μνημόνιο, κάτι που έκανε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, να μιλάει για «μεγάλη κατάκτηση της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες, το σχέδιο προβλέπει ότι η πρώτη θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ στο τέλος του έτους η ΔEΗ θα πρέπει να έχει ποσοστό στη αγορά λιανικής όχι περισσότερο από 87,24%, στο τέλος του 2017 ποσοστό 75,24%, στα τέλη 2018 συνολικά 62,24% και στο τέλος του 2019 το 49,24%. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν εταιρείες εναλλακτικοί προμηθευτές ακόμη και εφόσον είναι συνδεδεμένοι με εταιρείες που είναι βιομηχανικοί καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πλήρως διαχωρισμένες δραστηριότητες, αλλά όχι απευθείας οι βιομηχανικοί καταναλωτές. Οι δημοπρασίες θα διεξάγονται σε τριμηνιαία και ετήσια βάση από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ). Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 η ΡΑΕ, έπειτα από πρόταση του ΛΑΓΗΕ, θα πρέπει να έχει εγκρίνει τους κανόνες της αγοράς και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία των δημοπρασιών.

Στο κρίσιμο θέμα της τιμής εκκίνησης ορίζεται ότι θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση μετά συνεννόηση με τους θεσμούς το αργότερο ένα μήνα μετά την πρώτη αξιολόγηση, στη βάση μεθοδολογίας που θα ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ορίζεται ρητά ότι ο υπολογισμός της τιμής εκκίνησης θα έχει ως βασικό στοιχείο το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το τέλος λιγνίτη, το κόστος αγοράς ρύπων, όπως και το κόστος αγοράς ενέργειας από τρίτους.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα για τους εναλλακτικούς προμηθευτές μεταπώλησης των προϊόντων που θα παίρνουν από τις δημοπρασίες στη Δευτερογενή Αγορά, ως προσπάθεια βελτιστοποίησης της δυνατότητας διαχείρισης του προφίλ πελατών τους. Κάθε εναλλακτικός προμηθευτής θα μπορεί να μεταπωλεί τα υποπροϊόντα της πρωτογενούς δημοπρασίας στη Δευτερογενή Αγορά, είτε μερικά σε άλλον εναλλακτικό προμηθευτή, σε έμπορο ή να τα εξάγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή