Ν.Δ.: «Οχι» επί της αρχής, στάση αναμονής για τα άρθρα

Ν.Δ.: «Οχι» επί της αρχής, στάση αναμονής για τα άρθρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» επί της αρχής αλλά ενδεχομένως «ναι» σε επιμέρους άρθρα (με επιφυλάξεις και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν θετικά σημεία) λέει η Συγγρού στον αναπτυξιακό νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλθηκε επισήμως από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αδειανό πουκάμισο» και «πομφόλυγα».

Κι αυτό, παρότι τις προηγούμενες ημέρες σε κομματικές συσκέψεις υπήρξαν στελέχη που είχαν εκφράσει εισηγήσεις για την υπερψήφιση του νόμου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε χθες καμιά αμφιβολία για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του, καθώς θεωρεί ότι ο νόμος είναι κατ’ ευφημισμόν «αναπτυξιακός», αφού δίνει πολύ λιγότερα από αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση από την κάθε οικογένεια (5.000 ευρώ ανά οικογένεια) και από αυτά που χρωστάει σε ιδιώτες.

«Σχεδιάζεται να πέσουν 500.000 ευρώ στην αγορά, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 7 δισ.! Είναι ακόμη μία πομφόλυγα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Διότι, ακόμα και στην αναιμική του μορφή, είναι γραφειοκρατικός, με μεγάλους χρόνους αναμονής και αδιαφανής ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός νόμος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη, καθώς η κυβέρνηση «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», και το μείγμα μέτρων που υιοθέτησε είναι υφεσιακό.

Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι «ανάπτυξη χωρίς σταθερό φορολογικό πλαίσιο δεν υπάρχει» και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει απαίτηση από τη Ν.Δ. να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι παρόλο που η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής τον αναπτυξιακό νόμο, δηλώνει ανοικτή στο να εξετάσει τα επιμέρους άρθρα και, κατά περίπτωση, εφόσον κριθούν ως θετικά, να τα υπερψηφίσει.

Διεύρυνση προς το Κέντρο

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβει ότι έχει στραμμένο το βλέμμα της στη διεύρυνση προς το Κέντρο, παρότι διαμηνύει ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία –ούτε σε μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα– και ότι προέχουν οι πολιτικές. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες για την ανεργία σε εκδήλωση του Τομέα Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», παρουσία, μεταξύ άλλων, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ιάσονα Φωτήλα.

Ενώ τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε οι χθεσινές δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (στον Βήμα Fm). Ο πρώην υπουργός μίλησε θερμά για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «έχει θετικές απόψεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έχει μια συνοχή, διότι είναι ένα κόμμα που χτυπάει την πόρτα της εξουσίας, άρα υπάρχει μια ύλη εκεί». Ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «προοδευτικού Κέντρου». Οι δηλώσεις δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητες από τα επανειλημμένα ανοίγματα σε μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε από την τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή