Προθεσμία στην International Life για αύξηση κεφαλαίου 20,75 εκατ.

Προθεσμία στην International Life για αύξηση κεφαλαίου 20,75 εκατ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 20,7 εκατ. ευρώ προσδιορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα με βάση το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας International Life ΑΕΓΑ, δίνοντας διορία για την κάλυψή του έως τις 30 Αυγούστου. Η εποπτική αρχή έκρινε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί πρόσφατα από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για την κάλυψη του ελλείμματος, που προσδιορίστηκε σε διπλάσια επίπεδα. Η διαφορά υπολογίστηκε με βάση τους νέους κανόνες για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που τέθηκαν σε ισχύ από την αρχή του χρόνου και επιβάλλουν, εκτός από την κάλυψη του ελάχιστου περιθωρίου φερεγγυότητας, την κάλυψη πρόσθετου περιθωρίου.

Στα μέτρα που αποφάσισε η ΤτΕ συγκαταλέγεται επίσης η διατήρηση του κ. Ιωάννη Περιστέρη ως διαχειριστή, ο οποίος θα παρακολουθεί την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και θα ενημερώνει την εποπτική αρχή. Μεταξύ των περιοριστικών μέτρων είναι η αναστολή πληρωμών, η περιστολή των αναλαμβανόμενων κινδύνων, καθώς και η υποβολή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενός ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η International Life ΑΕΓΑ είναι θυγατρική της International Life ΑΕΑΖ (ασφαλιστική εταιρεία ζωής), στην οποία έχει τοποθετηθεί επίσης διαχειριστής, που έχει αναλάβει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής και υγείας της εταιρείας.

Ο διορισμός διαχειριστή κρίθηκε αναγκαίος μετά τη διαπίστωση ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας, ούτε το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο. Οι συζητήσεις διεξάγονται με την Εθνική Ασφαλιστική και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου υγείας, χωρίς να είναι σαφές τι θα γίνει με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα της εταιρείας, τα οποία, εάν δεν μεταβιβαστούν, θα πρέπει να καλυφθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Οι σχετικές αποφάσεις για το κατά πόσον η Εθνική Ασφαλιστική θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο υγείας, που υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει 5.000 περίπου νοσοκομειακά συμβόλαια, αναμένονται ενδεχομένως στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που έχει οριστεί για τις 13 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την International Life ΑΕΓΑ, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων και κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, και ο ασφαλισμένος στόλος οχημάτων υπολογίζεται περί τις 140.000. Οπως προκύπτει από τον απολογισμό χρήσης του 2015, η εταιρεία έχει δανειοδοτήσει την εταιρεία ζωής με ομολογιακό δάνειο 14,9 εκατ. ευρώ. Στους περιορισμούς που επέβαλε η ΤτΕ είναι μεταξύ άλλων:

• Η διάρκεια κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου, σε κάθε κλάδο ασφάλισης και για κάθε ασφαλιστική κάλυψη, με ημερομηνία έναρξης ισχύος της ασφάλισης από 15 Ιουνίου ή μεταγενέστερη αυτής, να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

• Η απαγόρευση ανάληψης οποιασδήποτε διασυνοριακής ασφάλισης και αντασφάλισης σε κάθε κλάδο ασφάλισης.

• Η αναστολή των πληρωμών και των καταβολών από την εταιρεία, έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016, των αμοιβών, των επιδομάτων και των πάσης φύσεως εξόδων προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των εξόδων για την πρόσληψη, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

• Η απαγόρευση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης ή ταμειακής διευκόλυνσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των μετόχων και των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή