Στο στόχαστρο Ν.Δ. μετά τον Ν. Φίλη και ο Χρ. Σπίρτζης

Στο στόχαστρο Ν.Δ. μετά τον Ν. Φίλη και ο Χρ. Σπίρτζης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Φίλης δεν φέρνει την αντιπολιτευτική άνοιξη. Αν, όμως, συνδυαστεί με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για το Ελληνικό, έσπευσε να υπονομεύσει τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι το τίμημα ήταν μικρό, και τις κυβερνητικές αστοχίες περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, τότε αναδεικνύει, σύμφωνα με τη Συγγρού, τα αδιέξοδα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Και βγάζει τη Νέα Δημοκρατία στους δρόμους…

Το ατόπημα του υπουργού Παιδείας, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να συνδέσει με τις προηγούμενες άστοχες δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση για όσους είχαν ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα, στην πραγματικότητα απελευθερώνει και όσους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεντο να μετάσχουν στη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε» της ερχόμενης Τετάρτης.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί τους «γαλάζιους» βουλευτές ως ακροδεξιούς και, όπως έλεγαν κομματικά στελέχη, εφόσον η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να μετάσχει στην εκδήλωση, τότε οι βουλευτές θα πράξουν κατά συνείδηση. Tο κόμμα επισήμως δεν μετέχει στη διοργάνωση της συγκέντρωσης, παρόλο που ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται ως άτυπος συγκεντρωσιάρχης. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απέκλειαν και τη συμμετοχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αν και τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί για την ώρα.

Δεν ζήτησε τυχαία η αξιωματική αντιπολίτευση την παραίτηση τόσο του Νίκου Φίλη όσο και του Χρήστου Σπίρτζη. Για τη Νέα Δημοκρατία οι δύο υπουργοί αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, με κορυφαίο αυτό της αναξιοπιστίας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τη Συγγρού, δεν είναι παρά η αντανάκλαση της καθεστωτικής νοοτροπίας της κυβέρνησης. Οσο για τον «πόνο» του κ. Σπίρτζη, του υπουργού που οφείλει να υπογράψει όλες τις κανονιστικές αποφάσεις για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι επιβεβαιώνει πανηγυρικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και η εχθρική προς το επιχειρείν νοοτροπία της δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Οπως σημείωναν κομματικές πηγές, «η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πείσει ούτε τους αντιμνημονιακούς ούτε τους μεταρρυθμιστές».

Στη Βουλή

Μένει να φανεί και από το πόσο ευρεία θα είναι η συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης, αν και, σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, οι τόνοι θα έχουν ανεβεί πολύ νωρίτερα και από τις παρεμβάσεις που θα κάνει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τη φορολογική διοίκηση, ενώ την Τρίτη αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Την Παρασκευή οι τόνοι αναμένεται να ανεβούν και πάλι στη συζήτηση της επερώτησης που υπογράφει και ο κ. Μητσοτάκης για την αποσύνθεση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή