Οι επαφές, τα μηνύματα, οι προοπτικές

Οι επαφές, τα μηνύματα, οι προοπτικές

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός, Ελληνας, μιλάει για το προσφυγικό και αναδεικνύει τις ευθύνες της Τουρκίας και της Ευρώπης. Δίπλα του βρίσκονται δύο ακόμα πρόσωπα που έχουν χειριστεί το κρίσιμο θέμα στην Ευρώπη, ο καθένας από τη θέση του: ο «σκληρός» υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ομως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ως απολογούμενος στο εν λόγω πάνελ της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Βρέθηκε ως προσκεκλημένος, για να εκθέσει τις απόψεις του ενώπιον του πιο απαιτητικού κοινού του κόσμου.

Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με το προσφυγικό και την εύθραυστη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία δεν ανήκει στον κανόνα των απόρρητων συνομιλιών της Λέσχης. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ασκήσει τη σχετική κριτική δημοσίως. Για κάποιον που αντιμετωπίζει τη συμμετοχή στη σύναξη του κλειστού κλαμπ ως ευκαιρία να δικτυωθεί με ανθρώπους που παίζουν ρόλο στα διεθνή, ευρωπαϊκά και άρα τα ελληνικά πράγματα, και που δεν χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εντός και άλλη εκτός συνόρων, τέτοιου τύπου συναντήσεις ανοίγουν προσωπικούς διαύλους, προκειμένου να εδραιωθεί η εικόνα μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στην Ελλάδα.

Τρία ολόκληρα 24ωρα στις αίθουσες με τα μπαρόκ έπιπλα του ιστορικού ξενοδοχείου Taschenbergpalais της Δρέσδης είναι επαρκής χρόνος για δικτύωση με την αφρόκρεμα των συμμετεχόντων. Ο κ. Μητσοτάκης τον εκμεταλλεύθηκε δεόντως και στο δείπνο του περασμένου Σαββάτου, όπου εμφανίσθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, και στο τριήμερο των κλειστών συζητήσεων, για να παρουσιάσει τις σκέψεις του για το πώς οραματίζεται τη σημερινή αλλά κυρίως τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προσωπική επαφή με το ένα τρίτο τουλάχιστον των 130 συμμετεχόντων. Τα ονόματα είναι πολλά και σημαντικά. Δύο πρόσωπα, όμως, από αυτά που είδε ξεχωρίζουν για ευνόητους λόγους: η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Χτίζοντας σχέση

Ο κ. Μητσοτάκης σταδιακά χτίζει και τη σχέση με το Βερολίνο. Ηδη έχει συναντηθεί δύο φορές με την Αγκελα Μέρκελ – την τελευταία στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο. Εκεί, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον χρόνο μιας επίσκεψης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν η επίσκεψη να προγραμματιστεί αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Από το κλίμα των επαφών του προέδρου της Ν.Δ. στην πρωτεύουσα της Σαξονίας προκύπτει ότι οι ξένοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν αυταπάτες για την Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο το «παλαιό» πολιτικό σύστημα. Πλέον αφορά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ξένοι ξέρουν πόσα μπορούν να περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο δεν σημαίνει καθόλου ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Και ακούν με προσοχή τον κ. Μητσοτάκη για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις και την κυβερνητική του πρόταση. 

Ως ο μοναδικός Ελληνας πολιτικός που προσκλήθηκε φέτος στην ελίτ λέσχη, ο ίδιος είχε την ευκαιρία μέσα από τα 12 θεματικά πάνελ που οργανώθηκαν να ακούσει ιδέες που ξεπερνούν τα τετριμμένα. Και οι συνομιλητές του είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την άποψή του για το προσφυγικό και τη δική του πρόταση διακυβέρνησης, που περνάει μέσα από χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ένα μοντέλο διακυβέρνησης πιο σφιχτό, πιο συνεκτικό και, κυρίως, πιο αξιόπιστο. 

Το 2 συν 4

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στην πρόταση 2 συν 4, δηλαδή χαμηλότερα πλεονάσματα (2%) και υψηλότερη ανάπτυξη (4%). Διεκδικεί, μάλιστα, την πατρότητα της πρότασης και από τον Γιάννη Στουρνάρα, που παρέμβει δημοσίως δύο φορές τον τελευταίο μήνα υπέρ των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την πρόταση ο κ. Μητσοτάκης την επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και ενώπιον των πρεσβευτών των 27 χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, στην οικία του Ολλανδού πρεσβευτή. Οι 27 ήθελαν να μάθουν τι σκέφτεται για τις εκλογές, για τη συνταγματική αναθεώρηση και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μπει ενώπιον ξένου ακροατηρίου σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και σε απαξιωτικές αναφορές σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι επί της παρούσης δεν προχωρά ούτε το μοντέλο της συγκεκριμένης διακυβέρνησης, ούτε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει επιλέξει (και κυρίως αυτό της υπερφορολόγησης).

Και επανέλαβε ότι για την προσέλκυση επενδύσεων, εκτός από μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται και ένα αξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις συνέπειες του Brexit για την Ελλάδα.

Αρνήθηκε να μπει στη σχετική συζήτηση, απαντώντας διπλωματικά ότι είναι λάθος αυτή η συζήτηση «τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τόσο τεκτονικό στην Ευρώπη». 

Δείπνο με πολιτική σημασία 

Ενα δείπνο με ενδιαφέρουσα και καθόλου τυχαία σύνθεση επρόκειτο να λάβει χώρα χθες το βράδυ. Στο ίδιο τραπέζι με θέα την Ακρόπολη θα κάθονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τη Λέσβο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Βούτσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πολιτική σημασία της πρόσκλησης είναι διττή. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον κ. Μητσοτάκη στις αρχές της εβδομάδας και να τον καλέσει σε δείπνο με τον πρωθυπουργό και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η προσωπική πρόσκληση έχει τη σημασία της, καθώς οι σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα θερμές, και το τηλεφώνημα θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως άνοιγμα του κ. Παυλόπουλου στον κ. Μητσοτάκη. Στην αρχική σύνθεση, πάντως, δεν είχε συμπεριληφθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Προφανώς, η παρουσία του κρίθηκε σκόπιμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, σε τετρασέλιδη επιστολή που του απηύθυνε προ ημερών, στην οποία, πάντως, ο κ. Βούτσης δεν απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT