Αγγεία και προσωπείο από το Περού στα Πατήσια

Αγγεία και προσωπείο από το Περού στα Πατήσια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυπολόγιστης αξίας αρχαιότητες από το Περού και κειμήλια ελληνιστικών χρόνων είχε στην κατοχή του ο 46χρονος Αλβανός οικοδόμος που συνελήφθη την Παρασκευή από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Στην κατοχή του, τη στιγμή της σύλληψης και σε αποθήκη στο σπίτι του στα Πατήσια, αστυνομικοί εντόπισαν 16 αρχαία αντικείμενα. Τα μισά ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο (323 – 31 π.Χ.), όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αμφορείς, ληκύθους, έναν αρύβαλλο κ.ά. Τα υπόλοιπα αντικείμενα πιθανολογείται ότι ανήκουν σε αρχαίο πολιτισμό του Περού και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από εξειδικευμένους αρχαιολόγους. Σε αυτά συγκαταλέγονται δύο αγγεία, μία πίπα, ένα πήλινο αντικείμενο με ανάγλυφη διακόσμηση αλλά και ένα προσωπείο. Αρμόδιος αξιωματικός τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα έρθει σε επαφή με τις περουβιανές αρχές για να προσδιοριστεί η «ταυτότητα» των κειμηλίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει αρχαιολόγους εξειδικευμένους στους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. Ο 46χρονος Αλβανός συνελήφθη σε πάρκο στα Πατήσια. Είχε πάει εκεί, κατόπιν υποδείξεως αστυνομικών της Ασφάλειας, που παρίσταναν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, για να διαπραγματευθεί την πώληση των κειμηλίων.

Μετά τη σύλληψή του κατέθεσε ότι κατείχε τα αρχαία αντικείμενα για περισσότερα από πέντε χρόνια, καθώς και ότι του τα είχε παραχωρήσει ομοεθνής του, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ιταλία. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει το πλήρες όνομά του, ούτε έχει κρατήσει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, πάντως, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για την υπόθεση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές της Ιταλίας. Μάλιστα, μολονότι περιγράφουν τον 46χρονο ως «οικογενειάρχη», δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποτελεί μέλος ευρύτερου κυκλώματος που διακινεί μεγάλης αξίας αρχαιότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χθες μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στην έρευνα για την υπόθεση συμμετείχε σε αρχικό στάδιο ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή