Εκπαίδευση ΕΛ.ΑΣ. κατά εξτρεμιστών

Εκπαίδευση ΕΛ.ΑΣ. κατά εξτρεμιστών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέματα ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού θα εκπαιδευθούν αξιωματικοί από ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Κρατική Ασφάλεια και η υλοποίησή της ανετέθη στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου 60 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες (Αντιτρομοκρατική, Κρατική Ασφάλεια, Αλλοδαπών) εξειδικευμένων σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης.

Το πρόγραμμα «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και έχει προϋπολογισμό 145.000 ευρώ. Η πρόσκληση για την υλοποίησή του δημοσιοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου και οι οριστικές αποφάσεις υπεγράφησαν από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο την 21η Ιουνίου. Εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη διαδικασία μιλούν για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, με συνέπεια ο διαθέσιμος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης (η προθεσμία λήγει στις 15 Οκτωβρίου) να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Αντικείμενο της πρόσκλησης, όπως αυτό περιγράφεται στα επίσημα έγγραφα, είναι «η δημιουργία δικτύου ειδικών – εκπαιδευτών» και «η προστασία των ευάλωτων ατόμων στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση στην τρομοκρατία».

Το επόμενο διάστημα, το ΚΕΜΕΑ θα αναλάβει να εκπαιδεύσει σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης αρχικά δέκα αστυνομικούς – εκπαιδευτές. Θα ακολουθήσουν δύο κλειστές διυπηρεσιακές εκπαιδεύσεις με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επιπλέον 50 αστυνομικών – εκπαιδευτών, εξειδικευμένων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εξτρεμισμού. Η δράση προβλέπει ακόμα την επιμόρφωση 125 επαγγελματιών «πρώτης γραμμής» (field workers) και την υλοποίηση πέντε ημερίδων «επιμόρφωσης» σε πόλεις της περιφέρειας. Συμπληρωματικά, θα εκδοθεί εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αλλά και οδηγοί «τσέπης» που θα διανεμηθούν σε επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όποια χρηματοδοτική δυνατότητα μας παρέχεται, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ένα κοινωνικό φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, ευτυχώς όχι εντός της χώρας» δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας συνολικά κονδύλια ύψους 314 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενο την πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Παρόμοιες δράσεις υλοποιούν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία κ.ά. Το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας έχει εγκαινιάσει «πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Ιουνίου ανακοίνωσε επιπλέον «πακέτο» δράσεων για την αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή