Ακριβότερες εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ισχυρότερου ευρώ

Ακριβότερες εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ισχυρότερου ευρώ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αβεβαιότητα επικρατεί στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.

Η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται δε σε μια στιγμή που οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούσαν ανοδική πορεία, ενώ πολλές νεοφυείς ελληνικές εταιρείες είχαν βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη βρετανική αγορά.

Η πιο άμεση αρνητική συνέπεια για τα ελληνικά προϊόντα είναι ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα καταστούν δηλαδή ακριβότερα για τους Βρετανούς πολίτες, λόγω της ήδη μεγάλης υποτίμησης που σημειώνει η στερλίνα έναντι του ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες περαιτέρω εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος.

Η έτερη ανησυχία για το διμερές εμπόριο απορρέει από το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα προϊόντα, τόσο στα εισαγόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αυτών που εξάγονται εκεί.

Πάντως, εκπρόσωποι των εξαγωγικών επιχειρήσεων βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο την καθιέρωση ενός προτιμησιακού δασμολογικού καθεστώτος στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως αυτό που εφαρμόζεται, για παράδειγμα, στις συναλλαγές με τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται σε 2,27 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δισ. ευρώ ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δισ. ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών). Την τελευταία πενταετία προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές ύστερα από μια μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013 δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

Το 60,57% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 29,46% αγροτικά προϊόντα, το 8,24% καύσιμα, 1,57% πρώτες ύλες. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξάγει προς την εν λόγω χώρα φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτό.

Τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν και την κυριότερη κατηγορία αγαθών που εισάγει η Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με το ποσοστό τους στο σύνολο των εισαγωγών μας από την εν λόγω χώρα να ανέρχεται το 2015 σε 77,42%. Πρόκειται κυρίως για εισαγωγές αυτοκινήτων, φαρμακευτικών προϊόντων, αλκοολούχων ποτών (κυρίως ουίσκι και τζιν), ενδυμάτων και βιντεοπαιχνιδιών. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το 14,73% του συνόλου των εισαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή