Η συνεργασία που σβήνει φωτιές

Η συνεργασία που σβήνει φωτιές

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία του μεγαλόσωμου άνδρα με το ξενικό παρουσιαστικό πλάι στις δυνάμεις των ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα, που κυκλοφόρησε στο twitter, τράβηξε την προσοχή πολλών. Στο πρόσωπο του Albrecht Broemme oρισμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες αναγνώρισαν έναν εκ των Γερμανών αξιωματούχων που έχει πρωτοστατήσει στην ελληνογερμανική συνεργασία στη δασοπροστασία, ενώ πολλοί κάτοικοι της Αστυπάλαιας αναγνώρισαν τον Γερμανό που δίνει το «παρών» κάθε καλοκαίρι στο νησί τους. «Πριν από 20 χρόνια έφτασα στην Ελλάδα για να κάνω διακοπές στην Κρήτη, αλλά ένα λάθος πλοίο με έβγαλε στην ακτή της Αστυπάλαιας» θυμάται γελώντας ο κ. Broemme, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας, που η «Κ» συνάντησε στο κέντρο της Αθήνας, «τελικά, έκτισα σπίτι στην Αστυπάλαια και επισκέφθηκα την Κρήτη δώδεκα χρόνια αργότερα…». Η διμερής συνεργασία στην αντιμετώπιση καταστροφών μετρά πλέον πολλά χρόνια, ήδη πριν από το 2000. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ εθελοντών αλλά και αρμόδιων φορέων, δωρεές εξοπλισμού, συσκευών και οχημάτων προς την Ελλάδα (π.χ. 4 το 2013 στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης), αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (2007) και πιλοτική εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου με την από κοινού περιπολία πυροσβεστών και εθελοντών…

«Η μέθοδος για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς παραμένει ίδια: παρατηρείς, εκτιμάς νηφάλια την κατάσταση, ελέγχεις αν κινδυνεύουν άνθρωποι, χαράσσεις ένα πλάνο ομαδικής επιχείρησης», εξηγεί ο κ. Broemme, σχεδιάζοντας με μολύβι ένα σπίτι στο χαρτί. Οι αιτίες πρόκλησης μιας φωτιάς ποικίλλουν βάσει των γεωγραφικών συντεταγμένων. «Στη Γερμανία οι φυσικές καταστροφές αφορούν την υπερχείλιση ποταμών και την έντονη χιονόπτωση, για την οποία δεν είναι προετοιμασμένη η νότια Γερμανία», επισημαίνει ο Γερμανός αξιωματούχος, που από το 1970 έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, με σημαντικότερη τη διεύθυνση της πυροσβεστικής του Βερολίνου από το 1992 έως το 2006, όπου συνέβαιναν 1.000 συμβάντα ημερησίως. «Αστάθμητο» παράγοντα χαρακτηρίζει το κουκουνάρι: «Εμείς δεν έχουμε πεύκα στη Γερμανία και γι’αυτό δεν γνώριζα πόσο μοιραίο ρόλο παίζει». Η διαφορά, ωστόσο, μεταξύ των δύο χωρών έγκειται στο προσωπικό. «Διαθέτουμε 40.000 επαγγελματίες πυροσβέστες και συνολικά 1,2 εκατ. εθελοντές, οι οποίοι, όμως, έχουν εκπαιδευθεί και διαθέτουν εξοπλισμό και στολή, ενώ πυροσβεστικοί σταθμοί υπάρχουν σε 20.000 σημεία σε όλη τη Γερμανία, ακόμα και στο τελευταίο χωριουδάκι», διευκρινίζει ο κ. Broemme, «στην Ελλάδα η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση και την ασφάλεια των εθελοντών, δυσχεραίνει την ομαλή σύμπραξη εθελοντών και επαγγελματιών». Η Σάμος με μια ομάδα 600 εθελοντών και η Αστυπάλαια με μια πολύ μικρότερη ομάδα αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.

Η εκπαίδευση και οργάνωση των εθελοντών πρέπει να είναι προτεραιότητα των Αρχών, σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, που εσχάτως έχει αναλάβει νέα καθήκοντα ως εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. με Τουρκία για το προσφυγικό. Πώς σχετίζονται, όμως, τα δύο αντικείμενα; «Γνωρίζω πώς να διαχειριστούμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που έχουν βρεθεί βίαια χωρίς εστία» απαντά. «Στη Γερμανία υποδεχθήκαμε το 2015 ήδη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες» υπενθυμίζει, «τους μοιράσαμε ισότιμα σε όλα τα κρατίδια». «Επιστρατεύθηκαν» αθλητικές εγκαταστάσεις, παλιά ξενοδοχεία και στρατόπεδα. «Ενας από τους μεγαλύτερους χώρους φιλοξενίας είναι το Tempelhof, το παλαιό αεροδρόμιο, όπου έφτασαν να ζουν 5.000 άνθρωποι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής και δη θετικά. «Τον Μάιο δεν σημειώθηκε κανένα ναυάγιο στο Αιγαίο και αυτό συνδέεται με τη συμφωνία» λέει ο κ. Broemme, που κρίνει ότι η ζωή ενός πρόσφυγα στην Τουρκία παρουσιάζει πλεονεκτήματα. «Ενα 10% των προσφύγων μένουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, οι υπόλοιποι ζουν στην κοινωνία» διευκρινίζει, «όλοι, όμως, λαμβάνουν εβδομαδιαίως οικονομική αποζημίωση και κάρτα υγείας για ιατροφαρμακευτική κάλυψη». Επομένως, «θεωρώ ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής απ’ ό,τι στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή». Σχετικά με όσα καταμαρτυρούνται για την παιδική εργασία προσφύγων στη γείτονα, ξεκαθαρίζει ότι «η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Γερμανός φιλέλληνας θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. «Οταν αντιμετωπίζετε καταστροφές, συνεργάζεστε άριστα, όπως έγινε στους σεισμούς το 1998» σχολιάζει με νόημα, «οι κρίσεις φέρνουν κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές». Και μιλά, βεβαίως, εκ πείρας. «Είμαι ο πρώτος Γερμανός που έδωσα ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο για το θέμα της πολιτικής προστασίας» λέει με καμάρι αναφερόμενος στην 5ετή συνεργασία Γερμανίας – Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή