Σύμη: Η πολύχρωμη των Δωδεκανήσων

Σύμη: Η πολύχρωμη των Δωδεκανήσων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετσι όπως κουλουριάζεται στην αγκαλιά της Τουρκίας, οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι είναι ένα νησί άγονης γραμμής, σχεδόν ερημικό, απομονωμένο. Φτάνοντας εκεί όμως, θα έχετε μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις.

Περπατήστε ανάμεσα στα πολύχρωμα αρχοντικά του Γιαλού. Βολτάρετε στα στενά σοκάκια, αγκομαχήστε στα άπειρα σκαλάκια και δείτε την τεράστια παλέτα χρωμάτων στα κτίρια του νησιού. Τα χιλιάδες χρώματα στους τοίχους και στα τριγωνικά αετώματα των αρχοντόσπιτων κάνουν τη βόλτα στον οικισμό συναρπαστική.

Ανεβείτε τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν από τον Γιαλό στο Χωριό ή Ανω Σύμη, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα σκαλοπάτια λέγονται Καλή Στράτα και οδηγούν, ανάμεσα από αρχοντικά και μικρές εκκλησίες, στην κεντρική πλατεία. Από εκεί η θέα είναι μαγευτική.

Κάντε βόλτα σε όλο τον κόλπο του λιμανιού, μπροστά από τις βαρκούλες και τα κότερα. Εκεί τα μαγαζιά είναι ανοιχτά όλη μέρα και οι καφέδες και τα πηγαινέλα δεν σταματούν ποτέ. Θα περάσετε μπροστά από το λιμάνι, από παραδοσιακά καφενεία, από ψαροταβέρνες με απλωμένα χταπόδια. Λίγο πριν από το καρνάγιο θα δείτε και το ρολόι, σημείο αναφοράς στο νησί, χτισμένο το 1881, στα πρότυπα, όπως εικάζεται, του Μπιγκ Μπεν.

Κάντε το γύρο του νησιού με το παραδοσιακό καΐκι «Ποσειδών». Πολλές μαγικές παραλίες της Σύμης δεν είναι προσβάσιμες από ξηράς και αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσετε σε αυτές. Ο Ποσειδών (Τ/6973-220.215) ξεκινά καθημερινά από το λιμάνι στις 10.30 και επιστρέφει στις 17.30. Κρυφή παραλία στη Φωκοσπηλιά (μπορεί να δείτε και φώκιες!), κολύμπι στην παραλία του Αγίου Βασιλείου, γεύμα στο μικρό νησάκι Σεσκλί, καφές και μια τελευταία βουτιά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πάνορμο ή Μονή Πανορμίτη, όπως λέγεται. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, σε έναν κόλπο εκπληκτικής ομορφιάς. Απέραντες γυμνές εκτάσεις και κάπου-κάπου μια πλαγιά με δέντρα, αλλά και καταπράσινα νερά, για να συνοδεύσετε τη βόλτα στο μοναστήρι με μια βουτιά.

Ευχαριστηθείτε ψάρια και θαλασσινά. Η Σύμη έχει μεγάλη θαλασσινή παράδοση. Οι κάτοικοί της έγιναν γνωστοί ως ψαράδες, σφουγγαράδες, ναυπηγοί και ναυτικοί. Ακόμη και σήμερα η σχέση τους με τη θάλασσα είναι δυνατή. Καθημερινά βουτούν για χταπόδια, ψαρεύουν με τράτες και βέβαια έχουν πάντα φρέσκο συμιακό γαριδάκι σε όλες τις ψαροταβέρνες! Μετά το φαγητό, περάστε μια βόλτα από το Ναυτικό Μουσείο στον Γιαλό. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και διαθέτει πλούσια συλλογή αντικειμένων, όπως σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, σφουγγάρια, παλιές φωτογραφίες κ.λπ. (Τ/22460-72.363).

 

Μετάβαση

Η Σύμη συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά (περίπου 17 ώρες/109 ευρώ με επιστροφή). Εναλλακτικά, με πλοίο ή αεροπλάνο στη Ρόδο και από εκεί καθημερινά με ταχύπλοο (50 λεπτά/από 32,40 ευρώ με επιστροφή) ή με πλοίο (1½ ώρα/από 16 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Επιλέξτε ένα από τα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Θέα (Τ/6997-517.517, www.symi-thea.gr, από 130 ευρώ), το νεοκλασικό κτίριο του 1913 που ανακαινίστηκε με σεβασμό. Το Iapetos Village (Τ/22460-72.777, από 150 ευρώ) με τα νεόχτιστα κτίρια να ακολουθούν την αρχιτεκτονική των αρχοντικών του χωριού. Τα διαμερίσματα Οδύσσεια (Τ/22460-71.210, από 100 ευρώ) με βεράντα και κουζίνα φιλοξενούν έως 4 άτομα. Το Pedi Beach Hotel (Τ/22460-71.870, από 90 ευρώ) στον ομώνυμο όρμο. Τα διαμερίσματα Symi Filoxenia (Τ/22460-72.164, από 150 ευρώ) στην παραλία Μαραθούντα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στον Μάνο (Τ/22460-72.429), στον Γιαλό, για φαγητό πάνω στο κύμα δοκιμάστε τον Θόλο (Τ/22460-72.033), στο Μουράγιο, ενώ για μεζεδάκια στο Στενό (Τ/22460-72.767). Τέλος, στον Μερακλή για γαριδάκι Σύμης (Τ/22460-71.003).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή