Ο Αλέξης τρώει σπρινγκ ρολς

Ο Αλέξης τρώει σπρινγκ ρολς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξεταστικές επιτροπές σε αυτή τη χώρα, όπως και πολλά άλλα πράγματα, έχουν ευτελιστεί προ πολλού. Από την εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, το Χρηματιστήριο και το μνημόνιο μέχρι την επιτροπή για το επονείδιστο χρέος, που τόσο απλόχερα σκόρπισε το γέλιο κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συνήθως απαξιώνονται εκ των πραγμάτων, έχουν άδοξο τέλος και στερούνται οιασδήποτε σοβαρότητας. Γι’ αυτό και δεν πείθει η πρόταση της Ν.Δ. για νέα εξεταστική επιτροπή, αυτή τη φορά για το μνημόνιο 3. Ούτε οι εισαγγελείς κινήθηκαν αυτεπάγγελτα όταν καθημερινά αποκαλύπτονταν το καλοκαίρι του 2015 λεπτομέρειες της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και του σχεδίου Β΄ για επιστροφή στη δραχμή, που προέβλεπε μεταξύ άλλων ρεσάλτο στο νομισματοκοπείο, παράλληλο τραπεζικό σύστημα, έκδοση υποσχετικών για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τανκς στους δρόμους, κινητά στο… ψυγείο και άλλα σουρεαλιστικά και εξίσου τρομαχτικά.

Ούτως ή άλλως το σχέδιο Β΄ είχε προληπτικό χαρακτήρα και, όπως διατείνεται τώρα ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αποφασίστηκε να μην τεθεί σε εφαρμογή. Αρα δύσκολα θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις για ένα υποθετικό Plan B.

Υπάρχουν όμως δύο εξοργιστικά στοιχεία στην όλη υπόθεση, πέρα από τις επιφυλάξεις για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας. Πρώτον, το γεγονός ότι ο πρωτεργάτης συγγραφέας όλων αυτών των ευφάνταστων σεναρίων Γιάνης Βαρουφάκης και η αυλή του εξακολουθούν να γράφουν βιβλία και να δίνουν διαλέξεις στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας την εκτίμηση μεγάλης μερίδας ακαδημαϊκών και αναγνωστών. Το αντίστοιχο θα ήταν ένας άνθρωπος που σχεδίαζε μια δολοφονία, την οποία δεν εκτέλεσε στη συνέχεια, να βιοποριζόταν διαφημίζοντας μαχαίρια. Και δεύτερον, ότι οι ευθύνες επιρρίπτονται αποκλειστικά στους προαναφερθέντες, λες και όλα αυτά σχεδιάζονταν εν τη αγνοία του πρωθυπουργού.

Στο μόνο σημείο που έχει απόλυτο δίκιο ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ είναι το εξής: «Στο τέλος της ημέρας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε τη δουλειά μας (σ.σ.: το σχέδιο Β΄) με τον πρωθυπουργό και ο πρωθυπουργός πήρε την απόφασή του, όπως όλοι γνωρίζουν. Ηταν στην κρίση του πρωθυπουργού».

Ενώ λοιπόν το τελευταίο διήμερο το δίδυμο Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ σκιαμαχούσε με την «τρόικα εσωτερικού» (sic) και το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε περιοδεία στην Κίνα, θαύμαζε τη θέα από το Σινικό Τείχος, υπέγραφε συμφωνίες, που άλλοτε αποκήρυττε και έτρωγε σπρινγκ ρολς. Συμπτωματικά στη διάρκεια αυτής της ενδιαφέρουσας εκδρομής μεστής νέων γεύσεων και εμπειριών, δοκίμασε κι ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Στον ίδιο ίσως διέλαθε η ειρωνεία, στο εκλογικό σώμα όμως μάλλον όχι. Θα φανεί στην επόμενη αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή