Εκλογικός νόμος: οι 200 χάθηκαν, οι πληγές βάθυναν

Εκλογικός νόμος: οι 200 χάθηκαν, οι πληγές βάθυναν

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτατα τραυματισμένο εξέρχεται το πολιτικό σύστημα από τη σφοδρή αντιπαράθεση περί την «απλή αναλογική» στη Βουλή, παρατηρούν «μουδιασμένα» πολλά στελέχη της κεντρικής σκηνής από το πρωί σήμερα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Οσοι δεν περιορίζονται στην παραδοσιακή καταγραφή αυστηρά κομματικών κερδών έναντι των αντιπάλων, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την «επόμενη μέρα», παρατηρώντας ότι «οι οιωνοί, ενόψει νέων κρίσιμων μαχών, είναι κάθε άλλο παρά καλοί». Ως τέτοιες μάχες, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θεωρούνται άμεσα –προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη- η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις εκρηκτικές δημοσιονομικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015, και σε επόμενο χρόνο η ψήφιση των όποιων μέτρων συνεπάγεται η δεύτερη αξιολόγηση του Φθινοπώρου.

Τα τραύματα που προκάλεσε η εξέλιξη και, κυρίως, η κορύφωση της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον εκλογικό νόμο, αφορούν: Α) Το Προεδρείο της Βουλής, Β) Την αποκάλυψη στοιχείων που σύμφωνα με την αντιπολίτευση καταδεικνύουν την αναξιοπιστία του πρωθυπουργού, Γ) Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και, Δ) το «κεφάλαιο» Χρυσή Αυγή.

Θέμα Ν.Βούτση

Η εκτός ορίων σύγκρουση του Προέδρου της Βουλής με τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκαν όσα εκείνος είχε προσφάτως δηλώσει σε συνέντευξή του για τον χαρακτήρα της ψήφου των χρυσαυγιτών, δημιουργεί ευλόγως προβληματισμό: πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί θεσμικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, δηλαδή υπερκομματικά, όταν ευθέως και δημοσίως κατηγορεί μέλη της – βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για «πολιτική αλητεία»;

Είπε ο κ. Βούτσης: «Είναι λυπηρό ότι, μιλώντας για θεσμικά θέματα και για τη Δημοκρατία, υπάρχει μια σύμπλευση των πιο ακραίων, οριακών αντιλήψεων, ελάχιστων αλλά κεντρικών στελεχών (ενν. της ΝΔ) που διατηρούν πολιτική αλητεία, σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία για αυτά τα θέματα». Μάλιστα κατηγόρησε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υιοθέτησε την πολιτική αθλιότητα».

Ο τρόπος με τον οποίο «υποδέχθηκε» η ΝΔ αυτή την άκρως επιθετική στάση του κ. Βούτση, αποτυπώνεται ανάγλυφα στις φράσεις που χρησιμοποίησαν γαλάζιοι:

«Είστε Πρόεδρος της Βουλής! Αυτό είναι απαράδεκτο πράγμα! Είναι ντροπή! Εξευτελίζεσαι!» (Γ.Γεωργαντάς).

«Είναι πρωτοφανές! Αυτό είναι απαράδεκτο!» (Αθ.Δαβάκης).

«Ηθικά είσαι έκπτωτος!» (Κ.Τζαβάρας).

Αντιλαμβανόμενος το εύρος της κρίσης, ο κ. Βούτσης απάντησε στις επιθέσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σας προκαλώ, να υποβάλετε πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Βουλής τώρα».

Πέραν του ζητήματος που έχει ως επίκεντρο τον Πρόεδρο της Βουλής, αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε και η στάση της Γ’ Αντιπροέδρου, και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που τον διαδέχθηκε στην έδρα, Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου: ειδικά ως προς τη συνεδρίαση της χθεσινής νύχτας, τα σχόλια αφορούσαν τον (απαξιωτικό έως προσβλητικό, όπως χαρακτηρίστηκε) τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αρχηγό κόμματος και συγκεκριμένα την κυρία Φωτεινή Γεννηματά. Στα αιτήματα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να σχολιάσει δυσμενείς για το κόμμα της αναφορές του πρωθυπουργού η προεδρεύουσα όχι μόνο ήγειρε εμπόδια, αλλά και προέβη σε σχολιασμό επισήμανσης που είχε μόλις κάνει η κυρία Γεννηματά: «Εντάξει, μπράβο. Φοβερό» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Πρωθυπουργική αξιοπιστία

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αρχικώς, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, δημοσιοποίησαν συζήτηση που είχαν προ έτους με τον πρωθυπουργό, από την οποία –όπως ανέφεραν- προκύπτει μείζον ζήτημα αξιοπιστίας, για τον κ. Τσίπρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε το περιεχόμενο του επίμαχου διαλόγου:

Είπε ο κ. Στ. Θεοδωράκης: «Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν το γεύμα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η κ. Γεννηματά -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος με την ιστορία- θέτει πρώτα στον κ. Τσίπρα το ερώτημα «τι θα κάνεις με τον εκλογικό νόμο»; Ο κ. Τσίπρας δίνει μια γενική απάντηση του τύπου «είμαι ανοιχτός να το συζητήσουμε». Και δίνει στους πολιτικούς Αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δυο διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε τον εκλογικό νόμο. Τη συνέχεια την ξέρετε».

Λίγο αργότερα η κυρία Γεννηματά: «Μας είπατε στις 24 Ιουλίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο: «Δεν θα αιφνιδιάσω κανέναν. Θα συζητήσουμε και θα συνεννοηθούμε για όλα». Τόσο μεγάλη είναι η αξιοπιστία σας, κύριε Πρωθυπουργέ! Ο λόγος σας συμβόλαιο»!

Τα «υπουργικά κουστούμια»

Αν τα προαναφερόμενα είναι ενδεικτικά του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», ειδικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος ήταν η αναφορά της κυρίας Γεννηματά σε στελέχη του κομματικού σχηματισμού του οποίου ηγείται, καθώς από τις αναφορές αυτές προκύπτει πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει γνώση κινήσεων «αποστασίας». Η επίμαχη αναφορά της κυρίας Γεννηματά είναι η ακόλουθη: «Οποιος σκέφτεται τον εαυτό του Υπουργό με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «τσόντα» είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας, καλά θα κάνει να βρει από τώρα χώρο στα ψηφοδέλτιά τους».

Στο ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς αποτελεί θέμα πυρετώδους ανεπίσημης συζήτησης: Σε ποιόν/ποιούς ακριβώς αναφέρεται; Την ίδια στιγμή –πάντως- που στο «Ποτάμι» το τοπίο είναι ιδιαιτέρως θολό, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι 10 βουλευτές του κόμματος στη  ψηφοφορία εμφανίστηκαν με … τέσσερις διαφορετικές «γραμμές».

Παρόντες-απόντες

Τέλος, απολύτως πικρή χαρακτηρίζεται η αίσθηση από το γεγονός ότι αν και απούσα από την αίθουσα της Ολομέλειας, η γνωστών ακραίων και επικίνδυνων αντιλήψεων Χρυσή Αυγή, υπήρξε ατύπως «παρούσα», καθώς οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών της τρικυμιώδους συζήτησης στη Βουλή έκαναν την ατυχή επιλογή να αναφέρονται διαρκώς σ’ εκείνην, καθιστώντας την σε κάποιο βαθμό «πρωταγωνίστρια», εντός του -γεμάτου αναταράξεις- πολιτικού σκηνικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή