Δέσμη προτάσεων από Αλ. Τσίπρα στους Σοσιαλιστές

Δέσμη προτάσεων από Αλ. Τσίπρα στους Σοσιαλιστές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα της Ευρώπης μετά την απόφαση για Brexit βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο Γάλλος πρόεδρος, στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στάθηκε στην ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έναντι των λαϊκιστικών και εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται και εκδηλώνονται καθημερινά με φαινόμενα μισαλλοδοξίας, με στερεότυπα, με δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την παρουσία του στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών για να επαναφέρει την από την προεκλογική περίοδο του 2015 ατζέντα του κόμματός του για αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, με έμφαση στη χαλάρωση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και την ενίσχυση της αναπτυξιακής ατζέντας. Καθώς από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο συμπερασμάτων, δεν είναι σαφές κατά πόσο οι προτάσεις του έγιναν αποδεκτές και, κυρίως, κατά πόσο οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συμμερίζονται την προοπτική διαμόρφωσης μετώπου Βορρά – Νότου ή κέντρου – περιφέρειας στη δεδομένη συγκυρία.

Επιδιώξεις

Σε κάθε περίπτωση, με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά από επιδιώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «παρακαμπτήριος» για την κυβέρνηση, αναφορικά με την υλοποίηση του εξαιρετικά απαιτητικού μνημονίου στο οποίο έχει δεσμευθεί. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – εφόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν επιτρέπουν να διεκδικηθεί η πλήρης κατάργησή του, όπως είπε– «να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις». Πρότεινε, επίσης, τον διπλασιασμό των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και προτεραιότητα στη διάθεση των κονδυλίων του εν λόγω προγράμματος στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια, από τον Βορρά προς τον Νότο», όπως είπε. Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση για εξαίρεση από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κονδυλίων που διατίθενται για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διαμόρφωση ενός φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, πάνω στη ζητήματα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης αλλά και επί των πολιτικών για την έξοδο από την κρίση.

Επόμενος σταθμός στη σταθερή επιδίωξη του κ. Τσίπρα να διαμορφώσει σταθερές συμμαχίες για την προώθηση μιας διαφορετικής ατζέντας αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών, η οποία θα γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Και σε εκείνη τη συνάντηση, πάντως, η προοπτική διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, καθώς αντιμετωπίζεται, από ορισμένους εκ των προσκληθέντων, με προβληματισμό το ενδεχόμενο να δοθεί η εντύπωση ότι ο ευρωπαϊκός Νότος κινείται με στρατηγική αντιπαράθεσης έναντι του Βορρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή