Ν.Δ.: αιχμές για γέφυρες Μαξίμου με τη «νέα διαπλοκή»

Ν.Δ.: αιχμές για γέφυρες Μαξίμου με τη «νέα διαπλοκή»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία, αλλά κυρίως για την ουσία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε η Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για γέφυρες του Μαξίμου με τη «νέα διαπλοκή» και κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι στρέφεται κατά της δημοκρατίας, καθώς δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την αμήχανη σιωπή έναντι της νέας επίθεσης του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, στη συμμετοχή στον διαγωνισμό του κ. Χρ. Καλογρίτσα, τις πρακτικές του οποίου κατήγγειλε ως προσπάθεια πίεσης για να εξασφαλίσει τηλεοπτική συχνότητα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα», προειδοποιεί η Πειραιώς στη σχετική με το θέμα ανακοίνωση, ενώ εγκαλεί τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι βιάζεται να προχωρήσει στον διαγωνισμό πριν από την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ», καθώς και ότι χτίζει γέφυρες νέας διαπλοκής με παλαιούς και νέους καναλάρχες.

Αναδεικνύοντας τις στρεβλώσεις της διαδικασίας, η Πειραιώς υποστηρίζει ότι η λογική του πλειοδότη για τη χορήγηση της άδειας χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα οδηγεί στην έξαρση της διαπλοκής, ενώ ο περιορισμός των αδειών δημιουργεί ολιγοπώλιο που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση. «Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα μέσα ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πλαίσιο είχε θέσει νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) έκανε λόγο για νομικά κενά και «κενά πολιτικής λογικής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εγκάλεσε ακόμη την κυβέρνηση για το επιχείρημά της ότι θα ελέγξει τη διαπλοκή, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις καταγγελίες του κ. Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα. «Ο κ. Καμμένος αποκήρυξε τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ. Σπίρτζης που εποπτεύει τη διαδικασία, δεν μιλά καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν το κράτος έβαζε πλαφόν στην τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, κριτήρια για την προέλευση των χρημάτων και ποιοτικά κριτήρια για τη λειτουργία τους, «δεν θα χρειαζόταν οι υπουργοί να κάνουν τους καναλάρχες».

Η Πειραιώς έσπευσε, βεβαίως, να αναδείξει την αφωνία της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταγγελιών Καμμένου. Στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. εμμέσως πλην σαφώς καλεί τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Επικρατείας και την κυβερνητική εκπρόσωπο να πάρουν θέση για όσα ο κυβερνητικός εταίρος προσάπτει στον κ. Καλογρίτσα, ότι, δηλαδή, ο υποψήφιος καναλάρχης «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι».

Ακόμη ένας υπουργός, ο Θοδωρής Δρίτσας, δέχθηκε χθες τα πυρά της Ν.Δ. με αφορμή την τραγωδία στην Αίγινα. Σε ερώτησή τους ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο Σίμος Κεδίκογλου αφήνουν υπόνοιες για τον ρόλο και την παρουσία του υπουργού εμπορικής Ναυτιλίας στην Αίγινα μετά το συμβάν, τη διαδικασία της προανάκρισης και την εκ μέρους του δημόσια ανακοίνωση μέρους του προανακριτικού υλικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή