Καμία μείωση στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Καμία μείωση στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσπάσεις όπως και τα τελευταία χρόνια! Τη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει «στοίχημα 30ετίας» το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς ελλείψεις, τα στοιχεία για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις διοίκησης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι έγιναν τόσες όσες και επί Ανδρέα Λοβέρδου και Αριστείδη Μπαλτά.

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας Σάββας Φωτιάδης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, με 1.860 αποσπάσεις. Ο κ. Φωτιάδης αναφέρει ότι τη σχολική χρονιά 2014-2015, επί υπουργίας Λοβέρδου – Δερμεντζόπουλου, έγιναν 1.844 αποσπάσεις στην πρώτη φάση της διαδικασίας (συνολικά, περίπου 2.300), ενώ το 2015-2016, επί υπουργίας Μπαλτά – Κουράκη, 1.834 αποσπάσεις (συνολικά, περίπου 2.400). Ο κ. Φωτιάδης θυμίζει τις δηλώσεις του κ. Φίλη περί μείωσης των αποσπάσεων και τονίζει ότι «υπάρχουν έτοιμες περισσότερες από 800 αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξη στη διοίκηση, τις οποίες επιδεικτικά αγνοούν, και χτίζουν και αυτοί, με τις ρουσφετολογικές και αδιαφανείς αποσπάσεις, το δικό τους κομματικό-πελατειακό κράτος». Την ίδια στιγμή στα κόμματα υπηρετούν 189 εκπαιδευτικοί (127 στα γραφεία βουλευτών και 62 στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων).

Χθες ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην προσπάθεια για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ελλείψεις «συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις ο διοικητικός μηχανισμός της εκπαίδευσης εδώ και πολλούς μήνες, βάσει συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγράμματος που εκτελούνται με ακρίβεια. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και ότι θα κερδίσουμε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει “στοίχημα 30ετίας”, με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους». Πάντως, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις, το υπουργείο άλλαξε την εγκύκλιο για το χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε σχολεία. Η ΔΟΕ, ενδεικτικά, είχε τονίσει ότι το υπουργείο επιδιώκει να προκύψουν «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Παληγιάννης ανέφερε ότι «το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και η ανάρτηση των επικυρωμένων πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το ΑΣΕΠ. Η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα προσληφθούν αρχικά 10.000 αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σίγουρο είναι ότι μόνον η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα χρειαστεί πάνω από 12.000 αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών, ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Επομένως και το νέο διδακτικό έτος θα ξεκινήσει με χιλιάδες κενά. Τη σχολική χρονιά 2015-2016 είχαν προσληφθεί στην Π.Ε. 13.866 αναπληρωτές χωρίς, ωστόσο, να καλυφθούν όλα τα κενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή