Δέσμευση από τη Ν.Δ. για περισσότερες άδειες

Δέσμευση από τη Ν.Δ. για περισσότερες άδειες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιά διαπλοκή φεύγει. Η νέα εξυφαίνεται με αφετηρία το θέαμα που σκηνοθέτησε η κυβέρνηση στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Η πεποίθηση αυτή και οι προβληματισμοί που την ακολουθούν παγιώνονται στην Πειραιώς. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι «υπηρετώντας την ελεύθερη ενημέρωση» θα δώσει περισσότερες άδειες, αφού επαναφέρει τον κεντρικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαδικασία. Οι σχετικές σκέψεις με αφορμή το «σόου» της οδού Φραγκούδη κυριάρχησαν, αν και δεν μονοπώλησαν, στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος στη Βουλή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι όσο θα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των υφεσιακών μέτρων στην κοινωνία, τόσο περισσότερο θα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, που θα αναζητούν καταφύγιο σε κινήσεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί, σύμφωνα με τη Ν.Δ., το σκηνικό που στήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών τα τελευταία 24ωρα. Πηγές της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι «τέτοια θέματα που σκόπιμα υπερτονίζει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνουν».

Κατά τα λοιπά, από τη συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό, επιβεβαιώθηκε η ήδη διακηρυγμένη θέση της Ν.Δ. ότι με τον διαγωνισμό η κυβέρνηση δεν πολεμάει τη διαπλοκή, αλλά υφαίνει νέο δίκτυο διαπλοκής. Η Πειραιώς επιμένει στη δέσμευσή της ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά, επαναφέροντας τον κεντρικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαδικασία και υπογραμμίζει ότι «με κριτήριο την ελεύθερη ενημέρωση θα αξιοποιηθεί το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με τις νέες τηλεοπτικές άδειες».

Η Ν.Δ. θέτει τρία βασικά κριτήρια για την αδειοδότηση: τα ποιοτικά κριτήρια, την απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων και το ενιαίο τίμημα. Κομματικά στελέχη αναρωτιούνταν με νόημα «ποιoν στόχο εξυπηρετεί η χορήγηση των αδειών στη λογική της πλειοδοσίας, αν όχι αυτόν των μετέπειτα ανταλλαγμάτων;».

Hταν μερικές από τις σκέψεις που διατυπώθηκαν χθες, μαζί με την εκτίμηση ότι η δυσάρεστη οικονομική πραγματικότητα για τους πολίτες βάζει σε πολιτικό ναρκοπέδιο την κυβέρνηση, που πολύ σύντομα θα αντιληφθεί τη… «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων». Η συνεδρίαση του Συντονιστικού ήταν επίσης η αφορμή για τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από τα στελέχη του κόμματος μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων και ουσίας στον δρόμο προς τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει σε ύφεση και ότι το success story της κυβέρνησης «δεν βγαίνει». Oπως σημείωναν πηγές της Ν.Δ., «η χώρα σέρνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται δραματικά από τη σφαγιαστική έμμεση και άμεση φορολογία και την ταυτόχρονη μείωση μισθών και συντάξεων».

Πάντως, δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τόσο στο θέμα της Παιδείας όσο και σε αυτό της Υγείας. Οι κινήσεις εντάσσονται στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην εγκλωβιστεί η Ν.Δ. στη ρητορεία και τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης, αλλά να θέσει τη δική της ατζέντα. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται η χθεσινή σκληρή ανακοίνωση της N.Δ. για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας. «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το ΕΣΥ δεν είναι ούτε εθνικό ούτε σύστημα. Αποσαθρώθηκε και καταρρέει μαζί με τον μύθο της κοινωνικής ευαισθησίας», σημείωσε η Ν.Δ., που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έθαψε το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή