Ν.Δ.: Κινήσεις αποπροσανατολισμού από το Μαξίμου

Ν.Δ.: Κινήσεις αποπροσανατολισμού από το Μαξίμου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους πολλούς –την ώρα που περικόπτονται οι συντάξεις και το ΕΚΑΣ– και να απευθυνθεί στους λίγους –στο στενό κομματικό της ακροατήριο– ενόψει της επιστροφής του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ («τον τόπο του εγκλήματος»), επιμένει η Πειραιώς με αφορμή τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για ολική επαναφορά του ΕΣΡ στη διαδικασία και για χορήγηση περισσότερων τηλεοπτικών αδειών, όπως, εξάλλου, επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα. Αφήνει δε υπόνοιες ότι το υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για λίγες άδειες, παραπέμπει σε ανταλλάγματα προς τους επιχειρηματίες που το κατέβαλαν.

Η Πειραιώς είχε ούτως ή άλλως προαναγγείλει τη στάση της από την εκκίνηση της διαδικασίας, αμφισβητώντας όχι μόνο τη συνταγματικότητα, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις περί εξυγίανσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. «Το ολιγοπώλιο φέρει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής», επαναλαμβάνουν από τη Ν.Δ., η οποία απάντησε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού με έκτακτο μπρίφινγκ των συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού συνιστά, σύμφωνα με τη Ν.Δ., τον ορισμό της διαπλοκής. Σε αυτό συνηγορούν από τη μια η επιμονή της κυβέρνησης να χορηγήσει μόνο τέσσερις άδειες και να μην αξιοποιήσει το σύνολο του φάσματος –πρόταση της Ν.Δ.– κι από την άλλη το γεγονός ότι χορηγήθηκε άδεια στον Χρήστο Καλογρίτσα, την ώρα μάλιστα που ο Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει τον εργολάβο για «μαύρα λεφτά και ψεύτικες αναρτήσεις σε site, προκειμένου να πιέσει για τηλεοπτική άδεια». «Υπάρχουν καλοί και κακοί εργολάβοι;», αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Γ. Κουμουτσάκος, διερωτώμενος αν η χορήγηση άδειας στον κ. Καλογρίτσα θα προκαλέσει την παραίτηση του υπουργού Εθν. Αμυνας. Φρόντισε δε να υπενθυμίσει ότι «η Ν.Δ. στο παρελθόν αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων – προμηθευτών του Δημοσίου και ιδιοκτητών καναλιών. Τον αγώνα αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Θα τον συνεχίσουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Η Ν.Δ. επιμένει ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε την κρίση του ΣτΕ, προκειμένου ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στη ΔΕΘ εκμεταλλευόμενος πολιτικά το θέμα των αδειών, αφού «θα έρθει αντιμέτωπος με τις ψεύτικες υποσχέσεις του» και εκτιμά ότι ο νόμος θα εκπέσει είτε στο ΣτΕ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι όλα θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Εμμένει δε στην πρότασή της ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά για να επαναφέρει τον ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία. «Αν η πρόταση αυτή είχε εφαρμοστεί σήμερα, θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια, περισσότερο έσοδα και χτύπημα στη διαπλοκή», αναφέρουν στη Ν.Δ., αναδεικνύοντας τα ερωτήματα που δημιουργεί η επόμενη μέρα της διαδικασίας τόσο για τους εκατοντάδες ανέργους και τις οικογένειές τους όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια των σταθμών που θα κλείσουν. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η Ν.Δ. είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ο νόμος Παππά εκπέσει, ενώ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γιατί ανακάλυψε τώρα το ΕΣΡ – υπό την εποπτεία του οποίου προτείνει να δοθούν οι υπόλοιπες άδειες, θεματικές και περιφερειακές. Η αιχμή είναι προφανής: αφού το Μαξίμου εξασφάλισε μέσω της διαδικασίας ολιγοπώλιο για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, εμφανίζεται τώρα «θεσμική» στις προθέσεις της για τη χορήγηση των υπόλοιπων αδειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή